Star Wars'un Arkasındaki Gerçek Tarih

Seri boyunca demokratik Galaktik Cumhuriyet'ten diktatör Galaktik İmparatorluk'a geçiş, aynı zamanda antik Roma'nın da aynasıdır.

Star Wars'un arkasındaki gerçek tarih

Dünyanın gerçek yaşam tarihinin, film yapımcısı George Lucas'a çok çok uzaklarda bir galaksideki bilimkurgu destanını yaratması için nasıl esin verdiğini öğrenelim. George Lucas, Star Wars veya Yıldız Savaşları'nın hikayesini geliştirip kahramanlarını ve kötü adamlarını yarattığında, klasik filmlere dair bilgisinin yanı sıra teoloji, mistisizm ve mitoloji unsurlarından yararlandı. "Uzun zaman önce" geçen bir hikayeye yakışır şekilde, gerçek hayat tarihi film yapımcısının uzay yapımının şekillenmesinde merkezi rol oynadı.

Nazi Almanyası

Star Wars'un arkasındaki gerçek tarih

Lucas, 2005'te Boston Globe'a verdiği bir röportajda, "Tarihi seviyorum, bu yüzden 'Star Wars'un psikolojik temeli mitolojik olsa da, politik ve sosyal temelleri tarihseldir" der. Hatta film yapımcısı o kadar tarih meraklısı ki tarih profesörleri Nancy R. Reagin ve Janice Liedl tarafından düzenlenen 2013 tarihli "Star Wars ve Tarih" kitabının yayınlanmasında işbirliği yaptı.

Star Wars'taki bu tarihi imada incelikli bir şey yok. Ne de olsa, fanatik bir şekilde Galaktik İmparatorluğa adanmış seçkin saldırı kuvvetleri, Nazi Partisi'ni savunan paramiliter savaşçılarla ortak adı paylaşıyor: Fırtına birlikleri. İmparatorluk subaylarının üniformaları ve hatta Darth Vader'ın miğferi, II. Dünya Savaşı'nda Alman Ordusu üyeleri tarafından giyilenlere benziyor ve Palpatine'in şansölyeden imparatora kademeli yükselişi, Adolf Hitler'in şansölyeden diktatöre siyasi yükselişini yansıtıyordu.

Bununla birlikte, Star Wars'ta Nazi imajını besleyen tek taraf İmparatorluk değildi. Prenses Leia'nın asi kahramanlar Luke Skywalker ve Han Solo'ya askerler hazırda beklerken madalyalar verdiği orijinal 1977 Star Wars'un son sahnesi, Leni Riefenstahl'ın 1935 tarihli propaganda filmi "İradenin Zaferi"nde yakalanan Nürnberg'deki devasa Nazi mitinglerini yansıtıyordu.

Richard Nixon

İmparator Palpatine ile Adolf Hitler ve Napolyon Bonapart gibi diktatörler arasında benzerlik olsa da, destanın kötü düşmanının doğrudan ilham kaynağı aslında Amerikan başkanıydı. 1981'de bir hikaye konferansında İmparator Palpatine'in Jedi olup olmadığı sorulduğunda Lucas, "Hayır, o politikacıydı. Adı Richard M. Nixon'dı. Senatoyu alt üst etti ve sonunda yönetimi devraldı ve imparatorluk adamı oldu ve gerçekten kötüydü. Ama gerçekten iyi bir adammış gibi davrandı" der.

Lucas başta "Star Wars'un Nixon'ın başkanlığına tepki olarak" tasarladığını söyledi. "Gerçekten Vietnam Savaşı ile ilgiliydi ve Nixon'ın [ikinci] dönem için aday olmaya çalıştığı zamandı, bu da beni tarihsel olarak demokrasilerin nasıl diktatörlüğe dönüştüğünü düşünmeye sevk etti? Çünkü demokrasiler yıkılmaz; verilir."

Vietnam Savaşı

Asi İttifakı'nın Galaktik İmparatorluk'a karşı yürüttüğü gerilla savaşı, Lucas'ın Star Wars'u yazarken Vietnam'da sürmekte olan isyancı güç ile küresel süper güç arasındaki savaşı yansıtıyordu.

1970'lerin başında Star Wars'a geçmeden önce Vietnam Savaşı filmi "Apocalypse Now"ı yönetmeye hazırlanan film yapımcısı Jedi'ın Dönüşü"nün 2004'te yeniden gösterime girmesiyle ilgili sesli bir yorumda şunları söyledi: Vietcong, ilkel silahlarına rağmen çok daha üstün bir rakibi yenebilen tüylü, ormanda yaşayan Ewoks'a ilham kaynağı oldu. Hem Vietcong hem de Ewoks, arazi hakkındaki üstün bilgileri ve bu araziye uyum sağlama yetenekleri ile öne çıktılar.

Antik Roma

Senato, Cumhuriyet ve İmparatorluk gibi Star Wars'un siyasi kurumları ve şansölye Valorum ve Palpatine gibi karakterlerin sözde Latince isimleri antik Roma'nınkileri yansıtıyor. Naboo gezegenindeki mimari, imparatorluk Roma'sının mimarisine benziyor ve "The Phantom Menace"deki kapsül yarışı, Ben-Hur"da görülen Roma savaş arabası yarışınınkiyle rekabet ediyor.

Seri boyunca demokratik Galaktik Cumhuriyet'ten diktatör Galaktik İmparatorluk'a geçiş, aynı zamanda antik Roma'nın da aynasıdır. Lucas'ın tarihinin temel yapısının Roma Cumhuriyeti'nin düşüşünden ve ardından monarşinin kurulmasından kaynaklandığı açıktır.

Tapınak Şövalyeleri

Star Wars'un arkasındaki gerçek tarih

Galaktik Cumhuriyet'te barışı ve adaleti koruyan seçkin Jedi'lar, Japon samurayları ve Shaolin rahipleriyle benzerlikler taşırken, aynı zamanda Tapınak Şövalyeleri'nin ortaçağ manastır askeri düzenini yansıtırlar. Tapınakçılar, kemer sıkma, bağlılık ve ahlaki saflıklarından dolayı diğer şövalyelerden daha fazla saygı görürlerdi.

Jedi'lar gibi, Tapınakçılar da büyük maddi kaynaklara hükmeden bir askeri-manastır düzeni içinde bireysel yoksulluk uyguladılar. Büyük bir usta tarafından yönetilen 12 üyeli bir yaşlılar konseyi hem Jedi'ları hem de Tapınakçıları yönetiyordu ve Jedi kıyafetleri, yoksulluk, iffet ve itaat yemini eden Hristiyan savaşçı keşişlerin giydiği kapüşonlu beyaz cüppelere bile benziyordu. Şansölye Palpatine'in "Sith'in İntikamı"nda emrettiği Büyük Jedi Tasfiyesi, Fransa Kralı IV. Philip 13 Ekim 1307'de yüzlerce kişiyi tutuklaması ve ardından sapkınlıkları için işkence edip infaz ederek Tapınak Şövalyeleri'ni yok ettiği olayı yansıtır.

Soğuk Savaş

Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği arasındaki gergin ilişki ve arka planda pusuya yatmış nükleer imha tehdidi, Star Wars ilk kez 1977'de gösterime girdiğinde pek ön plandaydı. Prenses Leia'nın ana gezegeni Alderaan, Dünya'ya çok benzeyen mavi bir gezegendir ve kitle imha silahı Ölüm Yıldızı tarafından yok edilir.

"Star Wars", Ronald Reagan'ın ABD'yi gelen nükleer füzelerden savunmak için lazerleri kullanacağını söylediği Stratejik Savunma Girişimi için takma ad bile oldu. Böylece yapım Soğuk Savaş tarihi alanına girdi.