Dolardaki Kartalın Öyküsü: Darphane Kartalı Peter

Kel kartal bugün Amerika Birleşik Devletleri'nin ulusal kuşu ve mühründe yer alır. Ülkenin tüm resmi kağıtlarında ve dolarında yükselirken veya uçarken gösterilir. Ancak az bilinen bir gerçek şu ki çoğu dolar tasarımı öylesine bir kel kartalı göstermez. Bunlar Peter adında bir kel kartaldır. Hikayesi Philadelphia'nın Pennsylvania 7. caddesindeki ABD Darphanesi'nde neredeyse iki yüzyıl önce başladı ve bugün basılan madeni paralarda var olmaya devam ediyor.

Kel kartal nasıl Amerika'nın ulusal kuşu oldu?

1776'da Amerika Birleşik Devletleri, İngiliz yönetiminden bağımsızlığını yeni ilan etmişti. Bağımsızlığını korumaya çalıştığı bir savaşın ortasındaydı ve aynı zamanda kendi topraklarını yönetmeye başlamıştı. Ancak ülke kendisini resmi bir mühür olmadan kuruyordu.

Semboller özellikle genç ülkeler dahil her ülke için önemlidir ve ABD, Pennsylvania'daki hükümetin ve halkın iradesini temsil etmesi için kendi sembolünün olmasını istedi. Ülkenin idari organı Benjamin Franklin, Thomas Jefferson ve John Adams'ı mührü tasarlaması için görevlendirdi. Ancak Kongre'nin onayını alacak bir tasarım ortaya koyulamadı. Sonraki iki komite de başarısız oldu.

1782 Haziran'ında üç komite tarafından sunulan tüm çalışmalar kullanılarak nihai bir tasarım yapılmasına karar verildi. Tasarımlardan en uygun olduğu düşünülen ögeler seçilip tek bir mühürde toplandı. Pensilvanya avukatı William Barton tarafından sunulan kartal ülkeye özgü Amerikan kel kartalı ile değiştirilerek aynı ay 1782'de kabul edildi.

Zamanla bu tasarım resmi belgelere uygulandı, kamu binalarına ve bayrak ve para birimi gibi hükümetle ilgili ögelere yerleştirildi. Kel kartal zamanla bir Amerikan simgesi haline geldi.

Kel kartal Peter'ın hikayesinin arka planı böyle başladı.

Darphanedeki kartal Peter

Dolardaki kartalın öyküsü: Darphane kartalı Peter
Darphane kartalı Peter.

Yeni kurulan ülkenin ilk darphanesi 1792 yasasıyla Pennsylvania'nın 7. caddesine inşa edilmiştir. Yasada ülkenin madeni parasının dolara dayalı olduğu belirtilir. Ayrıca her Amerikan madeni parasının özgürlüğü simgeleyen bir izlenim içermesini gerektirir. Bu noktada kel kartal halihazırda ülke mühründe yer alıyordu.

Pensilvanya daima ormanlar ve su yollarıyla dolu bir eyalettir. Özellikle Philadelphia kenti ırmağa yakınlığı nedeniyle birçok kuşun kentin etrafında tünediği bir noktadır ve kel kartal görmek için iyi bir yerdir.

Buna rağmen 1830 civarında darphaneye yerleşen bir kel kartal darphanedeki işçileri derinden sarsmıştı. İşçiler bunu iyiye alamet olarak kabul edip kuşu ilk başta kendi haline bıraktı.

Ülkenin ilk darphanesi olan Philadelphia Darphanesi 1792'de inşa edildi.
Ülkenin ilk darphanesi olan Philadelphia Darphanesi 1792'de inşa edildi.

Her gece işçiler vardiyalarını bitirirken darphaneyi kapatmadan önce adına Peter dedikleri kartalı dışarı kovaladılar. Ancak kartal gece birkaç kez şehrin üzerinde uçar ve sabah ilk iş darphaneye geri dönerdi. Kartal Peter her sabah işçiler darphaneye gelmeden önce orada olur ve sabırla onların kapıları açıp içeri girmesini beklerdi.

Gündüzleri darphanenin içinde tüneyip uçarak içeride kalırdı. Bir kartal için oldukça uysaldı ve insanlara yakın olmaktan, onlarla iç içe bulunmaktan çekinmiyordu. Hatta insanlar ona çok yaklaşırsa aldırmıyordu. Kuş darphaneye olan bağlılığı, insanların hoşgörüsü ve kent üzerindeki düzenli uçuşları ile insanların onu tanıması sonucu şehrin sevgilisi haline geldi.

Ne yazık ki darphane Peter'ın sonsuza dek kalacağı yer oldu: 1836'da bir gün kuş makine açılırken tahminen bir volan ya da madeni para basma presi üzerine tünemişti. İşçiler onu kapatmak için hızlı olsa da Peter'ın kanadı mekanizmalara kapıldı ve ağır yaralandı. Darphanedeki herkesin tüm çabalarına rağmen Peter uçma yeteneğini kaybetti ve olaydan birkaç gün sonra kanadındaki yaralar nedeniyle öldü.

Dolardaki kartalın öyküsü: Darphane kartalı Peter

Kartalın anısını onurlandırmak için işçiler hayvanın postunu doldurup Peter'ı binanın ana girişine yerleştirdiler. Darphanenin temel dayanağı ve kurumun maskotu olarak Peter yüceltildi. Peter bugün binanın girişinde 150 yılı aşkın süredir sergileniyor. Doldurulan Peter'ın uçarkenki pozu, James Longacre tarafından tasarlanan ve ertesi yıl piyasaya sürülen gümüş dolar ve Uçan Kartal Centi gibi uçan bir kartalın gösterildiği paralara model olmuştur.

Kartal darphaneye adım atmadan önce Amerika'nın Büyük Mühür'ünde bir kel kartal bulunuyor olsa da Darphane Kartalı Peter ölümünden sonra kurumun resmi maskotu ilan edildi.