Dünya'nın En Büyük Kuşları

Dünya'nın en büyük ve en ağır kuşlarının listesi.

Fosil kanıtları kuşların hayatta kalan tek dinozor grubu olan et yiyen teropodların kanatlı türlerinden geldiğini gösteriyor. Aves olarak adlandırılan günümüz kuşları altı temel hayvan grubundan (amfibi, balık, omurgasız, memeli ve sürüngen) biri. Kuşlar tüyleri, dişsiz gagalı çeneleri ve güçlü ama hafif iskeletleriyle öne çıkar. Bugün kuşlar, arı sinek kuşu gibi en küçük kuşlardan deve kuşu, emu ve cassowary gibi uçamayan devlere kadar birçok biçim ve boyuta sahip.

Deve Kuşu-2,8 metre ve 160 kg

Bayağı devekuşu, dünyanın en büyük kuşlarıdır.
Bayağı devekuşu dünyanın en büyük kuşlarıdır.

Dünya'nın en büyük kuşu nedir? Rakipsiz şekilde deve kuşu (Struthio camelus) dünyanın en büyük kuşu. Bu hayvanlar vahşi doğada 30-40 yıl ve esaret altında 70 yıl yaşayabiliyor.

Ortalama yüksekliği 2 metre (2,8 metreye varır) ve 160 kg ağırlığıyla hem en uzun hem de en ağır kuş. Bu boyutuyla deve kuşu elbette uçamayan bir kuş ancak saatte 69 km'lik azami hızıyla birçok hayvanı geride bırakır, bu da onu iki ayaklı en hızlı hayvan yapıyor.

Uzun, güçlü bacakları olası yırtıcılara karşı güçlü darbeler indirmesini sağlayan savunma silahlarıdır. Günlerce susuz yaşayabilir, su ihtiyacını bitki örtüsünden alır.

Kanat Açıklığına Göre Dünya'nın En Büyük Kuşu: Gezgin Albatros

Kanat Açıklığına Göre Dünya'nın En Büyük Kuşu: Gezgin Albatros

3,7 metre genişliğe kadar kanat açıklığı ile gezgin albatros (Diomedea exulans), dünyadaki yaşayan herhangi bir kuş arasında en büyük kanat açıklığına sahip olanı. Bu muazzam kanat açıklığı, albatrosun kanatlarını çırpmaya gerek kalmadan uzun mesafeler boyunca süzülmesini sağlıyor. Yaşamlarının çoğunu uçarak geçirip, sadece üremek ve beslenmek için konan kuşlar olarak adları gezgin albatros koyulmuştur.

Emu -1,9 metre ve 60 kg

Emu - Avustralya'nın en büyük kuşu.
Emu – Avustralya'nın en büyük kuşu.

Avustralya'nın Emu'ları (Dromaius novaehollandiae) biraz daha küçük yünlü deve kuşu gibidir ve deve kuşları gibi uçmazlar. Türün dişileri erkeklerden daha büyük ve 1,9 metre boya ulaşabiliyor – bu da onları dünyanın üçüncü büyük kuşu yapıyor (ikincisi somali deve kuşu). Onlar da hızlı kuşlardır, koşarken dengelerini korumak için üç parmaklı ayaklarını ve minik kanatlarını kullanarak saatte 48 kilometreye ulaşabilirler.

Güney Cassowary-1,8 metre ve 85 kg

Güney Cassowary-1,8 metre ve 85 kg

Tepeli deve kuşu olarak da bilinen cassowary (Casuarius) kuzeydoğu Avustralya, Endonezya ve Yeni Gine'de bulunan devasa, uçamayan, siyah bir kuş. Üç cassowary türü vardır ve en büyüğü güney cassowary adını taşıyor.

Güney cassowary, Dünya'nın dördüncü en büyük kuşu olmasının yanı sıra, dünyadaki en tehlikeli kuş olabilir. Büyük ayaklarında savunma için kullandıkları 13 santimetrelik keskin pençeleri var ve insanları öldürdüğü biliniyor.

Dalmaçya Pelikanı-1,75 metre ve 15 kg

Dalmaçya Pelikanı

Tepeli pelikan olarak da bilinen Dalmaçya pelikanı dünyanın en ağır ve en büyük uçan kuşlarından biri. Bu pelikan 15 kilo ağırlığında ve 1,75 metre yüksekliğinde. Dalmaçya pelikanı (Pelecanus Crispus) Avrasya'ya özgü ve genellikle güneydoğu Avrupa, Rusya, Hindistan ve Çin'deki nehirlerde, göllerde ve haliçlerde yaşıyor.

Sosyal kuşlardır, çoğunlukla sürüler halinde yaşar, seyahat eder ve ömür boyu tek bir eşle çiftleşirler. Karadayken pek zarif görünmezler ancak güçlü yüzücülerdir.

Dilsiz Kuğu ve Trompetçi Kuğu-1,7 metre ve 14 kg

Trompetçi kuğu, Kanada kışında.
Trompetçi kuğu, Kanada kışında.

Hem dilsiz kuğular (Cygnus olor) hem de trompetçi kuğular (Cygnus buccinator) benzer yapı, boy ve ağırlıktadır ve dünyadaki en ağır uçan kuşlardan ikisidir.

Bu kuğular zarif görünüyorlar, ancak ailelerini veya bölgelerini savunurken tehlikeli bir yanları var – dik durmak ve tıslamak veya davetsiz misafirlere gaga ve kanatlarıyla saldırmak gibi. Suda ve karada insanlara yönelik saldırılar nispeten yaygın.

Büyük Rhea-1,5 metre ve 35 kg

Büyük Rhea

Büyük rhea (Rhea americana), Arjantin, Bolivya, Brezilya, Paraguay ve Uruguay'a özgü Amerika'daki en büyük kuşlardır. Bu listedeki pek çok kuşta olduğu gibi, büyük rhea uçamayaz ancak hızlıdır, uzun, güçlü bacaklarını kullanarak saatte 35 kilometreye ulaşabilir.

Yüksek hızının yanı sıra üreme mevsiminde 100'e kadar kuştan oluşan sürüler halinde toplanarak kendilerini yırtıcılardan koruyorlar.

Marabu leyleği-1,5 metre ve 8 kg

Marabu leyleği

Marabu leylekleri (Leptoptilos crumenifer), Afrika'da Sahra'nın güneyinde – hem nemli hem de kurak habitatlarda, genellikle insan yerleşiminin yakınında, özellikle çöplük alanlarda bulunan büyük kuşlardır. Marabous, termitler, flamingolar ve küçük kuşlar ve memelilerden insan çöplerine ve ölü fillere kadar her şeyi yiyen çöpçülerdir. Ayrıca akbabalar ve sırtlanlar gibi diğer çöpçülerle birlikte leşle beslenirler.

Alışılmadık görünümlü bu kuş, kel başı ve bir tutam saçıyla 3,2 metreye kadar kanat açıklığına ve 1,5 metre yüksekliğe sahip. Maribu leyleğinin içi boş bacak ve ayak kemikleri vardır. Uçmasına yardımcı olan bir uyarlamadır.

Pabuç Gagalı Leylek-1,5 metre ve 6 kg

Pabuç gagalı leylek (Balaeniceps rex)

Pabuç gagalı leylek (Balaeniceps rex), 1,5 metre yüksekliğe kadar büyüyen çok büyük bir kuş. Erkekler genellikle dişilerden uzundur ve çok daha uzun gagası vardır. Tüm pabuç gagalı leyleklerin uçları siyah olan ve yeşil tonlar içeren mavi-gri, arduvaz tüyleri var. Ağırlıklı olarak etobur kuşlardır ve büyüklükleri ve muazzam gagası sayesinde su yılanından yayın balığına ve hatta ara sıra monitör kertenkelesine dek her şeyi avlayıp yiyebiliyor.

Yerel Hindi-1,3 metre ve 39 kg

Yerel Hindi

Yabani ve evcil hindiler, Kuzey Amerika'ya özgü aynı türdür. Ancak yabani hindilerin aksine evcil hindiler (Meleagris gallopavo f. domestica) seçici olarak çok ağır olacak şekilde yetiştirildiklerinden uçamazlar. Uçamadıkları için göğüs kaslarını kullanmazlar, bu da göğüs etlerinin beyaz olduğu anlamına gelir – koyu, av eti eti olan yabani hindilerin aksine.

İmparator Penguen-1,3 metre ve 24 kg

İmparator Penguen

İmparator penguenler (Aptenodytes forsteri) tüm penguenlerin en uzunu ve en ağırıdır ve yalnızca Antarktika'da bulunur. Erkek ve dişi imparator penguenler uçamayan ve boyut ve renk bakımından dişilere benzer, ancak üreme mevsiminde çok farklı işlevler yerine getirir.

Yüzlerce erkek İmparator pengueni, dişiler avlanmak için denize açılırken, karanlık Antarktika kışının iki ayı boyunca yumurtalarını aşırı soğuktan korumak için bir araya toplanır. Bu süre zarfında erkekler vücut ağırlıklarının yaklaşık yarısını kaybederler.

Kara Akbaba-1 metre ve 10 kg

kara akbaba
Kara akbaba (Aegypius monachus). Flickr, Abutre-preto // Cinereous Vulture

Kara akbaba (Aegypius monachus), Dünya'nın en ağır ve en büyük yırtıcı kuşudur. Bu Eski Dünya akbabası, uçuş sırasında leşi tespit etmesini sağlayan mükemmel bir görüşe ve beslenirken başında kan birikmemesi için çoğu akbaba gibi tüysüz bir kafasına sahiptir.