Mermi Karınca: İğnesi En Çok Acı Veren Böcek

Her böcek sokması farklı biçimlerde acı verir. Mermi karınca sokması 12 ila 36 saat arasında şiddetli ağrıya neden olacaktır.

Mermi karınca

Mermi karınca tüm böcekler arasında en güçlü iğneye sahip canlıdır. Tarantula şahini (Pepsis grossa), savaşçı yaban arısı (Synoeca septentrionalis) ve kurşun karınca (Paraponera clavata) sokmasının en şiddetli ağrıları yarattığı biliniyor. Mermi karıncanın iğnesine maruz kalmak topuğunuzda büyük bir çiviyle yanan kömürün üzerinde yürümek gibidir. Bilinen herhangi bir böcek içinde en acı verici iğneye sahip olan mermi karıncanın zehiri poneratoksin denilen benzersiz bir peptit içerir.

Bu böceğin tek bir sokması bir sincabı öldürebilecek kadar güçlüdür. Güney Amerika'da yaşayan mermi karıncalar bazı Amazon kabilelerinin savaşçı kabul töreninde kullanılıyor.

Mermi Karıncanın Tanımı

Mermi karınca

Mermi karınca (Parapanera Clavata) Orta ve Güney Amerika'nın tropik yağmur ormanlarına özgüdür ve zeminde yaklaşık 3.000 kişilik koloniler halinde yuva yapmasıyla benzersizdir. Karıncalar için bile çok büyük bir sayıdır. Şehirleri çok büyük olduğu için bu devasa karınca yuvaları besleyici larvalar, pupalar ve tek bir yerde toplanmış yetişkinlerle dolu olduğundan büyük yırtıcıların başlıca hedefi olur. Tıpkı yırtıcı kuşlar, kertenkele, kurbağa, maymun, diğer böcekler ve örümcekler gibi.

Mermi karınca kamuflaj özellikleri olmadığından ve büyük olduklarından çabuk göze çarpar. Saldırıya uğrayan mermi karınca uçabilen veya sıçrayabilen bir böcek olmadığından risk almalıdır: Bazen kendisini ağaçtan onlarca metre aşağıya bırakabilir. Bu yüzden kurşun karıncaya en uygun hayatta kalma stratejisi aşırı derecede acı verici bir zehirli iğneye sahip olmaktır.

Potansiyel yırtıcıları ritmik küçük gıcırtı sesleriyle uyarma özelliğine sahipler. Çıngıraklı yılanın uyarı çıngırağı gibi geniş bir frekans spektrumuna ve basit bir yapıya sahip tiz bir sestir. Mermi karınca ayrıca yırtıcıyı lezzetli olmadığı ve saldırmaya değmediği konusunda uyarmak için yanmış sarımsak gibi bir kimyasal koku salıyor. Son olarak parlak siyah rengi saldırgan için caydırıcıdır.

Mermi Karıncanın İğnesi Ağrılı ama Ölümcül mü?

Mermi karıncanın kesinlikle uzak durmak isteyeceğiniz iğnesi.
Mermi karıncanın kesinlikle uzak durmak isteyeceğiniz iğnesi. Deagostini/.

Mermi karınca sokması temastan sonra 24 saate kadar bölgede aşırı sıcaklık ve zonklama yaratır ancak tam olarak tehlikeli değildir. Karınca gibi sosyal böcekler yuvalarını savunmak için toplu halde saldırır. Acı verici uyarıyı dikkate almayan ve mermi karınca kolonisine saldırmaya devam eden bir insan alacağı 245 iğne darbesiyle ölebilir. Neyse ki mermi karınca sokmasından ölüm vakası olduğu bilinmiyor.

Brezilya'nın Amazon bölgesindeki Satere-Mawe insanları gibi, törensel erkeklik ritüeli mermi karıncalar tarafından sokulmak olan topluluklar var ve hiç ölüm bildirilmedi. Yine de zehrin yüksek derecede öldürücü olmadığı anlamına gelmiyor. Saldıran bir kemirgen veya böcekçil gibi küçük bir memelinin yalnız birkaç sokmayla ölebileceği biliniyor.

Saatlerce Acı Vermesiyle Özeldir

Her böcek sokması farklı biçimlerde acı verir. Mermi karınca sokması 12 ila 36 saat arasında şiddetli ağrıya neden olmasıyla diğer karınca, yaban arısı veya arı sokmalarından ayrıdır. Örneğin tarantula şahini adlı yaban arısının sokması sadece birkaç dakika acı verir ve bal arısı sokması sadece beş ila 10 dakika şiddetli ağrı yaratır.

Mermi karınca zehiri 25 amino asitlik küçük bir peptit olan poneratoksinden oluşur. Bu nörotoksinin bizim gibi omurgalı hayvanların vücudundaki ana işlevi vücutta yoğun ağrıya neden olan reseptörleri uyarmaktır.

Ağrıya neden olan diğer birçok protein veya peptitten farklı olarak poneratoksin ağrı reseptörlerine uzun süreli yapışıyor ve devre dışı bırakılması zordur. Mermi karınca sokması bu yüzden çok uzun süreli ağrı yaratıyor. Mermi karıncanın poneratoksini olası bir insektisit (böcek ilacı) olarak da incelendi.