İnsanlığı yok etmek için kaç atom bombası gerekiyor?

İnsanlığı yok etmek için kaç atom bombası gerekiyor

Manhattan projesinin tüm yüzleri bilinmiyor. Proje bu yüzden tarihin en gizli projelerinden biri olarak kabul edilir. Proje hakkında her şeyi bildiğimizi düşünüyoruz, ancak zaman geçtikçe unutulan arşivlerden yeni şeyler gösteren daha fazla dosya çıkıyor. Los Alamos, Manhattan Projesi ile bağlantılı bir araştırma tesisiydi. Burası aynı zamanda nükleer bomba üretmeye odaklanan laboratuvarların çoğunun bulunduğu yerdir.

Nükleer bomba ya da o zamanlar bilindiği adıyla atom bombaları tarihin akışını değiştirdi ve yeni bir yön ve psikolojik savaşla insanlığı evrimleştirdi. İkinci Dünya Savaşı sırasında Hiroşima'ya ilk atom bombası atıldığında, tüm dünyayı sarsmıştı. İnsanlığın yarattığı bu kadar yıkıcı bir silahı ve bu kadar kolay kullanıldığını görmek klasik askeri muharebeyi bitirdi.

Bu yüzden soğuk savaş çoğunlukla soğuk geçti. Her şey düşmanı daha büyük bir atom bombası zulasıyla korkutmakla ilgiliydi. Ancak böylesine büyük bir güç, Los Alamos laboratuvarındaki bilim adamlarının çok iyi bildiği daha büyük bir sorumluluğu da beraberinde getiriyordu. Atom bombalarının ne kadar güçlü olduğunu ve dünyaya ve yaşama verebilecekleri zararı öğrenmek için kendi gizli araştırmalarını yaptılar.

Gizliliği kaldırılan sırlar

İnsanlığı yok etmek için kaç atom bombası gerekiyor
Jumbo atom bombası.

Bir süre önce Amerikan hükümeti arşivlerinde "Manhattan Bölgesi Tarihi/ Los Almos Projesi (Y) — VIII. Kitap Cilt 2 Teknik" başlıklı bir dosya ortaya çıktı. 1947 tarihlidir ve Manhattan projesinin ardındaki hemen tüm teknik yönleri içerir. Dosya, projeyle ilgili 500 sayfalık ince ayrıntılar içeriyor, hatta her atom bombası prototipinin test alanına bırakıldığı haritayı ve kullanılan nükleer malzeme miktarını gösteriyor.

Dosya gizliliğinin kaldırılmasına dair geçmiş incelemelerin tarihleri ​​ve damgalarıyla dolu. Ancak dosyanın açığa çıkarılması birçok kez reddedilmiş. İçinde yazan bazı şeyleri okuyunca nedenini anlayabiliyorsunuz. Şaşırtıcı olan 1979'da soğuk savaş hala sürerken incelemeye gitmesidir. Tahmin edebileceğiniz gibi, belirli hassas bilgileri korumak için dosyanın birçok bölümü silinmiş.

Manhatten projesi aslında nükleer silahların etkisini inceleyen birçok küçük projeden oluşuyor. Bu projelerden biri de Y projesi veya Los Alamos projesiydi. Bu proje savaş zamanı kendisini atom bombası geliştirmeye adamış İkame Malzemelerin Geliştirilmesi Projesi olarak bilinen bir grup tarafından yürütülmüştü. Bu özel kuruluş 1943'ün başlarında oluşturuldu. Ana faaliyetleri atom bombasının geliştirilmesiydi.

Dünyayı yok etmek için 100 atom bombası

İnsanlığı yok etmek için kaç atom bombası gerekiyor?
"Manhattan Bölgesi Tarihi/ Los Almos Projesi (Y) — VIII. Kitap Cilt 2 Teknik" belgesi.

Gizli çalışmalarından biri ekibin atom bombasının yarattığı gücü belirlemek için yaptıkları küçük araştırmalardır. Nükleer maddelerin ne kadar kararsız hale gelebileceğini gördükçe akıllarındaki soru dünyada yaşamı bitirmek için kaç nükleer bomba gerektiği oldu. Bilim insanları atom bombasının gücünü göz önünde bulundurarak ve bazı hesaplamalar yaparak bir cevap buldular. İnsanlığın sonunu getirmek için yaklaşık 100 atom bombası yeterliydi.

Cevap, özellikle gizliliği kaldırılmış bir dosyadan alındığından ve 1945'ten geldiğinden biraz belirsizmiş gibi gelebilir. Ancak 2018'de benzer bir senaryoyu test eden başka bir çalışma yapıldı ve o da dünyayı yok etmek için 100 nükleer bomba gerektiği sonucuna vardı.

İnsanlık için geçerli en kötü senaryoda 100 nükleer savaş başlığının nükleer son için yeterli olduğu bulundu. Daha ürkütücü olansa bugün dünyada 13.080 kullanıma hazır nükleer bomba bulunuyor olması ve buna rağmen bu kadar küçük bir miktar gerekmesi.

Burada dikkat çekilmesi gereken nokta araştırmada 100 atom bombasının insanlığı anında sonlandırmayacağının belirtilmesi. İnsan popülasyonu patlamalardan sonra yaşamaya devam ediyor ancak doğan ölümcül kıyamet ortamıyla sayımız giderek azalarak sonunda soyumuz tükenmektedir.