Jesse James Kimdir? Amerikan Kanun Kaçağının Hayatı

Kötü ve cesur Jesse'den, ucuz hikayelerden ve hakkındaki filmlerden çok daha önce, mavi gözlü küçük bir çocuk vardı

jesse james gençlik fotoğrafı

Jesse James kimdir? sorusunun yanıtını detaylıca anlatalım. 19. yüzyılın popüler bir Amerikan balladında geçen sözlere göre, Missourili kanun kaçağı Jesse James tüm ülkede tanınan bir kişiydi. Aynı zamanda gözüpek, kötü ve yürekliydi. Gerçekten de bir noktaya kadar, Jesse James bunların hepsini içinde barındırmıştı.

Jesse James, 1869'dan 1881'e kadar geçen uzun 12 yılda, Mississippi'den Batı Virginia'ya ve Minnesota'ya kadar yaklaşık 19 kadar soyguna (bankalar, trenler ve posta arabaları) bulaşmış olabilir. Bunların sonucunda, Jesse'nin yedi ekibi de dahil olmak üzere yaklaşık 20 kişi yaşamını yitirdi. Fakat her şeye rağmen küstah şekilde soygunları sürdürecekti. Güvenlik güçleri ve özel dedektifler, Jesse ve çetesinin sayısız defa etrafını sarmış olsa da yakalamayı başaramadı. Bu başarısız hamleleri Missouri şehrine "Haydut Devlet" sıfatını kazandıracaktı.

Jesse James'e duyulan saygı, yayıncılar için önemli bir gelir kaynağı oldu.
Jesse James'e duyulan saygı, yayıncılar için önemli bir gelir kaynağı oldu. "Kanunsuz kral" ifadesiyle basılan 1903 tarihli bir roman

Ancak kötü ve cesur Jesse'den, ucuz hikayelerden ve hakkındaki filmlerden çok daha önce, mavi gözlü küçük bir çocuk vardı. Baptist bir papaz babaya ve sadık bir anneye sahipken, kölelik ve fraksiyonlara ayrılmış insanlar yüzünden parçalanmış bir ülkede reşit oldu.

Jesse'nin ailesi, Kentucky bölgesinde 1841 yazında tanışmıştı. Babası Robert, Georgetown Koleji'nde öğrenim görüyordu. Annesi Zerelda Cole, kendisine yakın Lexington'da bir Katolik okuluna gitti. Sınıf arkadaşının anlattığına göre, Robert son derece parlak birisiydi. Ancak "beceriksizliği ve dış görüntüsü nedeniyle çoğu zaman birçok şakanın üstünde denenmesine neden oldu." Bununla beraber, neşeli Robert bu şakaları aşama aşama geliştirdi ve kısa sürede kolejdeki en sevilen insanlardan biri haline geldi. Zerelda, Robert'ın çekiciliğini farketmişti ve Aralık ayında evlendiler. Robert 23, Zerelda henüz 16 yaşındaydı.

Jesse James'in Annesi

Frank ve Jesse James'in annesi Zerelda James Samuel'in bir fotoğrafı
Frank ve Jesse James'in annesi Zerelda James Samuel'in bir fotoğrafı

İri güçlü bir kadın olan Zerelda James Samuel (1825-1911) neredeyse 1,80 boyundaydı ve aklındakini söylemekten çekinmezdi. Zerelda'nın tüm yaşamı trajediden ibaretti. Ancak en zor gününü 26 Ocak 1875 geceside yaşadı. James kardeşleri arayan Pinkerton Dedektiflik Bürosu'ndan polisler Zerelda'nın çiftlik evine ateş açtı. Fakat bu dedektiler planlarında olmadan bir şekilde, mutfakta patlayan bir cihaz nedeniyle yangın başlattılar. Jesse'nin sekiz yaşındaki üvey kardeşi Archie Samuel ölmüştü. Zerelda'nın sağ bileği o kadar geri dönülemez şekilde kırıldı ki, kolunu dirseğin hemen altından hiç beklemeden keseceklerdi. Zerelda aynı diğer zorluklar karşısında yaptığı gibi yaşamına devam etmeyi seçti. Yaşamının son zamanlarında Zerelda, evini ve oğlu Jesse'nin kabrini ziyaret edenlerden 25 sent karşılığında bilet kesti. Bir gazeteciye şöyle demişti: "Orada başıma çok şey geldi. Yine de eski yerimi seviyorum ve ölene kadar orada yaşamak istiyorum."

Yeni evli çift, batı Missouri'de Zerelda'nın annesini ve üvey babasını ziyarete gittiklerinde bu bereketli araziyi çok sevdi. Zerelda'yı Missouri'de bırakan Robert, eğitimini tamamlamak için Kentucky'ye döndü. 23 Haziran 1843'te lisans derecesi ile mezun oldu (beş yıl sonra yüksek lisans eğitimi alacaktı). O yaz Zerelda ile yeniden buluştuklarında, Zerelda kendisini kkucağında ilk çocukları Alexander Franklin James ile karşıladı. Robert, bu eyaletin Clay County bölgesinde 225 dönümlük bir çiftlik satın aldı ve Jesse Woodson James, 5 Eylül 1847'de bu çiftlikte doğdu. 1849 yılındaysa üçüncü çocukları kızı Susan doğdu.

Jesse James'in Büyüme Dönemi

Bir zamanlar son derece zeki ve garip bir üniversite öğrencisiyken, artık bölgede güçlü bir varlık haline gelmişti. Baba Robert, New Hope Baptist Kilisesi'nin papazı olarak atandığında, üye sayısı sadece 20 idi; yedi yıl ardından bu sayı neredeyse 300'e geldi. 1849'da, Liberty bölgesinde kurulan ve günümüzde hala faaliyet gösteren William Jewell Koleji'nin kurucu mütevelli heyetinde yer aldı. Ancak Robert 1850'de, ailesini ve cemaatini terk ederek California'da bir Clay County partisine katılmayı istedi. Orada iki yıl önce altının keşfedilmesinden bu yana binlerce kişi denizden ve karadan yeni El Dorado'ya akın etmişti. Elbette hepsinin hızlı zenginleşme hayalleri vardı. Fakat Robert James için asıl önemli olan; erkeklerin ruhlarının bu ihtirastan kurtulmasıydı.

19. yüzyıldan kalma bir resimde gösterilen Robert James, Robert'ın ölümü James ailesini çok etkiledi
19. yüzyıldan kalma bir resimde gösterilen Robert James, Robert'ın ölümü James ailesini çok etkiledi

Aile içinden gelen bir hikaye, Jesse'nin babasına çok az sarıldığını ve gitmemesi için de ona yalvardığını anlatır. Robert batıya doğru yolculuk yaparken, sorumluluk hissettiği için evine mektup yazdı. Zeralda'ya yazılan mektup şöyle bitiyordu: "Beni soran tüm arkadaşlarıma sevgilerimi ilet". Ayrıca şunları da yazmıştı: "Bir kısmını kendine al ve Jesse'yi benim için öp. Franklin'e akıllı bir çocuk olmasını ve hızlı öğrenmesini söyle. Tanrı'dan çocuklarımızı hizmet yolunda eğitmesi için size yardım etmesini dileyerek sonlandırıyorum. Bir sonraki mektubuma kadar elveda." O sonbahar, bu özlem ve sevgi içerikli mektuplar devam etmedi. Robert James, Kaliforniya'daki bir madenci kampında belirsiz bir hastalık nedeniyle yaşama veda etmişti.

Zerelda, Robert'ın ölümünün tarifsiz zorluklarına ve kendi çocuklarını sevmeyen bir adamla (attan düştükten sonra vefat etti) kısa bir ikinci evlilik yapmasına rağmen, Jesse James ve kardeşlerine iyi bakmayı her zaman öncelik edindi. İlk olarak çiftliği kendi kontrolü altına almıştı. Öyle ki, 1855'te evlendiği doktor ve Kentucky yerlilerinin dostu olan son kocası Reuben Samuel ile evlilik öncesi bir anlaşma yapacak kadar cesurca davranıyordu.

Clay County'nin ormanları ve tarlaları James'in oyun bölgesiydi. Ancak o dönemlerde ve o bölgede hayatın karanlık bir yönü vardı. Kölelik, sayısız tütün ve kenevir çiftlikleriyle batı Missouri'nin her yerine işlemişti. Clay County, 1850'de 2.742 köleye sahipti. Bunlardan altısı Robert James'in elindeydi (Robert, Kaliforniya gezisini karşılamak için genç bir kölesini sattı). Bu altı kişiden sadece bir tanesi yetişkinliğe ulaşmıştı ve Charlotte adında 30 yaşında bir kadındı. İşi büyük olasılıkla ev işleri ve çocuklara bakmaktan ibaretti.

Kansas-Missouri Hayhem

1854'te Amerika Birleşik Devletleri'nin renkli bir haritası, Kansas-Nebraska Yasası'nın etkilerini göstermektedir
1854'te Amerika Birleşik Devletleri'nin renkli bir haritası, Kansas-Nebraska Yasası'nın etkilerini göstermektedir

1854 tarihli Kansas-Nebraska Yasası'na göre, Kansas Bölgesi halkının "Birliğe" özgür veya köle bir devlet olarak girip girmeyeceğine karar vermesi gerekiyordu. Fakat yabancıların müdahalesi şiddet ve kaos başlattı. Komşu devlet Missouri'nin kölelik yanlısı halkı, oyların yönünü değiştirmek için Kansas'a ilerlerken, John Brown da dahil olmak üzere Kuzeyli kölelik karşıtı kişiler de aynı şekilde yola çıktı. Savaş artık yakındaydı. Özgür Devletin (ABD'de köleliğin olmadığı bir eyalet) kalesi Kansas'ın içindeki Lawrence, Mayıs 1856'da saldırıya uğradı. John Brown ve beraberindekiler, Pottawatomie Creek yakınlarındaki beş kölelik destekçisi kişiyi öldürerek cevap verdiler. "Bleeding Kansas (Kanayan Kansas)" sürecinde dört yıl süren kan dökme eylemleri, 50'den fazla Amerikalının ölümüyle sonuçlandı.

James Kardeşlerin İç Savaşı

Jesse'nin ailesi, Kansas sınır bölgesinden sadece 65 km'den daha az uzaklıkta yaşamasına rağmen, Kansas Bölgesi'nin Birliğe özgür mü yoksa köle bir devlet olarak mı gireceğiyle ilgili yaşanan kargaşadan tamamen uzaktı. Ancak 1861'de Amerikan İç Savaşı'nın başlaması bambaşka bir olaydı. Frank James, Clay County'deki savaş dönemi atmosferini "İnsanların kafası karışmıştı ve herkes kendi tarafında bir casustu" şeklinde anlatıyor. Yani herkes birbirine "Sen Güney'den yanaydın ya da komşun Lincoln'e çalışıyor." gibi ithamlarda bulunuyor. Kentucky merkezli köle sahipleri olarak, Jesse'nin ailesinin hangi tarafı tutacağı konusunda sorulan bir soru olmadı. Savaş başladığı sırada bir komşu, 18 yaşındaki Frank James'in "Silahını ateşleyerek ve Jeff Davis'e selam vererek kendinden geçtiğini" anımsıyordu.

Jesse askere alınmak için henüz küçüktü. Abisi Frank, Güney Missouri taraftarı Eyalet Muhafızlarına katıldı ve beş aydan kısa bir süre içinde, her ikisini de Konfederasyon'un kazanacağı Wilson's Creek ve Lexington olmak üzere iki büyük Missouri savaşında yer aldı. O kış boyunca bir askeri hastanede yapmak zorunda kaldı. Bu yatış kurşunla değil kızamıkla yere serildiği için gerçekleşti. Federal polisler tarafından ele geçirilen Frank, daha sonra şartlı tahliye edildi ve Birliğe karşı bir daha silah kullanmamaya yemin ederek topraklarına gönderildi. Yine de Missouri'de yaşanan savaş kanlı katliamlar ve misillemeler ile geçtiği için, gücü yerinde olan herhangi bir gencin savaşın dışında kalması mümkün değildi.

Mayıs 1863'te Frank, Güney'deki gerilla lideri William Clarke Quantrill'in komutasında kendine yer buldu. Bushwhackers ismiyle de bilinen gerillalar, genellikle Konfederasyon ordusundan bağımsız olarak saldırılar yapan ve üst kademenin uygun gördüğü şekilde hedeflerini belirleyen düzensiz süvariler gibi hareket ettiler. Baskınlarla ve çevrelerindeki yakınlarından yardım alarak varlıklarını sürdürdüler. Bu yüzden Frank gerillalara katıldıktan kısa bir süre sonra Federaller James çiftliğine saldırdı.

Quantrill'in Baskıncıları

Renkli bir gravür, Kansas'taki 1863 katliamını tasvir ediyor. William C. Quantrill'in önderliğinde gerçekleşen saldırı arkasında 150'den ölüm bıraktı
Renkli bir gravür, Kansas'taki 1863 katliamını gösteriyor. William C. Quantrill'in önderliğinde gerçekleşen saldırı arkasında 150'den ölüm bıraktı

Eski bir öğretmen olan ve silahlı soyguncu olan William Clarke Quantrill (1837-1865), 1861'de Konfederasyon Ordusunu bıraktıktan sonra bir gerilla gücü birliği kurmaya başladı. 21 Ağustos 1863'te Quantrill, aralarında Frank James'in de bulunduğu 400'den fazla adamla Kansas eyaletindeki Lawrence bölgesine baskın yaptı. Lawrence Katliamı olarak tarihe geçen olayda, Quantrill ve birliği, çoğu sivil 150'den fazla erkek ve çocuğu öldürdü. Frank James bu olayı şöyle anlatıyor: "Onun çok iyi bir karakter olmadığını biliyorduk. Fakat bizi yok etmek isteyenleri yok etmek istedik ve bize bunu nasıl yapacağımızı gösterecek her adamın peşinden giderdik."

Milisler, Frank'in diğer bushwhackers'lar ise çevrede saklandığını düşünüyordu ve genç Jesse'ye kendilerine nerede olduklarını söylemesini istedi. Jesse konuşmak istemeyince, askerler tarafından acımasızca dövüldü ve kırbaçlandı. Bunun ardından, Jesse'nin üvey babası Reuben Samuel'e boynundan ipe bağlayarak işkence ettiler. Acı içindeki adam polisleri kanun kaçaklarının kampına götürmeyi kabul etti. Bu milis güçler bölgeye yakalama görevi için gelmemişti ve hemen bu kanunsuzlara ateş açarak ikisini öldürdü. Frank durmadan koşarak kurşunlara hedef olmamayı başardı. Frank yıllar sonra şu açıklamayı yapıyordu:

O günden sonra, Jesse kana bulandı.

Ama Jesse'nin intikam alması için başlayacağı yolculuğun bir süre daha beklemesi gerekecekti. Henüz 15 yaşındaydı ve daha da önemlisi, aile çiftliğinde hassas bakım gerektiren tütün ürünü vardı. Jesse bu ekini bir kölenin desteğiyle yetiştirdi ve nihayet hasat etti. Sonraki kış aylarında, Missouri gerillalarının büyük bölümü Teksas'ta kamp kuruyordu. Ancak ilkbaharda geri dönerek kendilerine gönüllü aradılar. Mahsul olsun ya da olmasın, hiçbir şey Jesse'yi artık askere gitme fikrinden döndüremezdi.

Bu kromolitografi, Birlik askerlerinin Jesse James'in üvey babası Reuben Samuel'e nasıl işkence ettiğini gösteriyor. Ağır şekilde yaralanan Samuel, üvey oğlu Frank'in ve kampının nerede olduğunu söylemek zorunda kaldı
Bu kromolitografi, Birlik askerlerinin Jesse James'in üvey babası Reuben Samuel'e nasıl işkence ettiğini gösteriyor. Ağır şekilde yaralanan Samuel, üvey oğlu Frank'in ve kampının nerede olduğunu söylemek zorunda kaldı

James'ler rövanşlarını Haziran 1864'te almaya başladılar. Söylenenler değişkenlik gösterse de, Jesse'nin kendisini kırbaçlayan ve üvey babasını asan milis güçlerden biri olan Brantley Bond'u öldürdüğü bildiriliyor. Hikayeye göre Jesse James, Bond kendisine teslim olduğunda ve affetmesi için yalvarmıştı. Fakat Jesse, Bond'a ailesine yaptıklarını hatırlattı ve sonra onu vurdu. Başka bir milis örgüt üyesi Alvis Dagley, ertesi gün evinin yakınında bir tarlada çalışırken ele geçirildi. Gerillalar Dagley'i yola kadar yürüttüler ve burada Frank tarafından kurşunlandı. Frank, yıllar sonra, "Yankilerin evlerini yaktık," diyerek olayı itiraf etti ve ekledi: "Casusları vurduk. Herkes de öyle yaptı. Bu olmasaydı bir hafta dayanamazdık."

Jesse James o yaz iki defa yaralandı. Bu yaralanmalardan daha ciddi olanı, korumasız olduğunu düşündüğü bir eyeri çalmaya çalıştığında yaşandı. Alman Birlik yanlısı bir çiftçi olan eyer sahibi, James'i gördü ve evinin kapısından tek atış yaparak bu hırsızı sağ göğsünden vurdu. Böylece Jesse birkaç hafta boyunca eyer kullanmak zorunda kalmadı. İkinci yara Jesse tabancalarından birini temizlerken yaşandı. Silah aniden patladı ve Jesse'nin sol elinin orta parmağının ucunu kopardı.

Her yere kan fışkırmıştı. O olaydan sonra Jesse James, ailesi ve yakın arkadaşları tarafından "Dingus" olarak bilinecekti.

Jesse James'in küçüklüğü
Jesse James, 15 yaşında

Jesse ve Frank kendilerini Eylül ayında, adamlarıyla birlikte, öldürdüğü düşmanların kafa derilerini kazımasıyla ün salmış gerilla lideri "Bloody Bill" Anderson ile birlikte at koştururken buldu. Ayın 27'sinde, Anderson'ın acımasız hırsızları, Missouri eyaletindeki Centralia bölgesini yakıp yıktı. Bu saldırı sırasında varış yapan bir trende olmanın şanssızlığı içinde, evlerine izne giden 24 federal görevliyi öldürdü. O günün ilerleyen zamanlarında, Anderson'ın gerillaları, arkalarından gelen 115 federalden oluşan bir ekibi neredeyse yok etti. Saldırının başında safkan bir yarış atına binmiş olan Jesse, Birlik komutanının birkaç metre yakınına ulaşacak kadar dörtnala koştu ve kafasına bir tabancayla vurarak eyerinden düşürdü. Her şey bittiğinde bir avuç Federal hayatta kalacaktı.

Jesse'nin bu ustalıkları kulaktan kulağa yayılacak, ancak Centralia bölgesi bushwhackers'ların son laneti olacaktı. Anderson sonraki ay milisler tarafından öldürüldü. Teksas'ta bir diğer kışın ardından, gerillalar ilkbaharda kasabaları daha fazla yakıp yıkmak ve Birlik yanlılarını öldürmek için Missouri'ye döndüler. Fakat Konfederasyon sona ermişti. Yani Jesse'nin savaştaki rolü de bitti. Missouri'nin Lexington bölgesi yakınlarında bir Federal devriye ile 15 Mayıs bir çatışma yaşandı. Jesse'nin bir önceki yılki yarasıyla neredeyse aynı bölgeden bir tabanca mermisi sağ akciğerini delecekti. Fakat bu defa neredeyse ölecekti.

Jesse'nin ailesi, saldırıya uğradığında aslında teslim olmak üzere olduğunu iddia etti. Her ne olduysa oldu ve sonuçta tekrar yaralandıktan sonra teslim oldu. Jesse James bir hafta sonra, Lexington'da bir otel odasında uzanırken yaraları da yavaş yavaş iyileşmeye başlamıştı. Ardından Birleşik Devletler'e bağlılık yemini etti. Kardeşi Frank ise 26 Temmuz'da Kentucky'de teslim oldu.

İç Savaştan Sonra

Jesse'nin ağır yarasının iyileşmesi birkaç ayı buldu. Clay County'ye döndüğünde, Birlik yanlısı komşularının neredeyse hepsinin, geçmişte yaşadıklarının geride kalmasına izin vermeye meyilli olmadıklarını fark etti. En önemlisi Missouri yasama meclisini ellerinde tutan Radikal Cumhuriyetçiler de öyleydi. 1865'te köleliğe son veren yeni bir eyalet anayasası hazırladılar. Ayrıca, "Ironclad Oath (düşmana yardım etmediğini beyan eden yemin)" olarak bilinen yemini etmedikçe herhangi bir vatandaşın oy kullanmasını, devlet içinde görev almasını veya öğretmenlik yapmasını yasakladı. Bu yemin, eski isyancı askerlerden istenen bağlılık yemininden tamamen farklıydı. Bu yemini eden bir kişi, Güney için hiçbir zaman savaşmadığına, onu desteklemediğine ve hatta kesinlikle sempati hissetmediğine dair yemin etti. Eski gerillalar ve onların tüm akrabaları bu yemini yasal bir şekilde yerine getiremeyecekleri için, savaş sonrası Missouri'deki yaşam alanlarından ve haklarından tamamen yoksun bırakıldılar.

Jesse James'in 1880'de üretilen Colt marka tabancası
Jesse James'in 1880'de üretilen Colt marka tabancası

Eski liderleri Quantrill ve Bloody Bill'den farklı olarak, insanca yaşama hakları ellerinden alınmış birkaç kişi kendi anayasasını yazmaya çalıştı. 13 Şubat 1866'da, 10 ila 12 adam, Missouri eyaletindeki Liberty bölgesine girdiler ve Clay County Tasarruf Derneği'ni soydular. Bu soygunda 60.000 dolar değerinde altın, para ve devlet tahvilini (büyük ölçüde Sendikacıların tasarrufları) ele geçirecekler ve bir görgü tanığını da vuracaklardı. Yerel gazete, soyguncuların "eski ve umutsuz bir çete" olduğunun düşünüldüğünü bildirdi. "Jesse James bu soyguna dahil olmadı, ama Frank James büyük olasılıkla Cole Younger adında başka bir eski gerilla ile bu işin içindeydi.

James'ler ve Younger'ların, İç Savaş'tan sonra neden haydutluğu benimsedikleri her zaman bir soru olmuştur. Çünkü binlerce asker evlerine dönüp barışçıl hamleler peşinde koşmayı tercih etmişti. Jesse ve Frank'in bu duruma sürekli olarak verdikleri cevap, kendilerine acı çektiren düşmanlarının eski hayatlarına dönmelerine izin vermeyecekleriydi. Jesse James daha sonra bir gazeteciye Clay County çiftliğine dönüşüyle ilgili "Benim hayatım her gün tehdit edildi. Bu yüzden fazlaca silahla ilerlemek zorunda bırakıldım."

Jesse James ve Frank James'in vermiş olabileceği bir başka cevaba belki de daha kolay inanılabilirdi: Bankaları ve trenleri soymanın kolay para olduğu ve bu konuda da iyi oldukları.

Jesse James'in ilk kaydedilen suçu Missouri Bankası olmuştu ve burası 1904'te bir ayakkabı mağazasıydı
Jesse James'in ilk kaydedilen suçu Missouri Bankası olmuştu ve burası 1904'te bir ayakkabı mağazasıydı

Jesse James'in İlk Soygunu

Jesse'nin dahil olduğu fakat başında olmadığı birçok soygun var. Ancak dahil olduğuna dair somut kanıtlar elde etmek kanun kaçağının kendisini yakalamak kadar zor. Jesse James'in kesin olarak bilindiği ilk banka soygunu ya da planlı suikastı, Liberty olayından üç yıl sonra yaşandı. 7 Aralık 1869'da, Missouri eyaletindeki Gallatin bölgesinde yer alan Daviess County Tasarruf Derneği'ne iki adam girdi. Açıkça bir neden olmaksızın veznedarı öldürdü ve ardından küçük bir metal kutuyu alarak kaçtı. Bu esnada soyguncuların birisinin bindiği at kendisini fırlatmıştı. O nedenle iki kişi tek bir at üzerinde uzaklaştılar. Soyguncular, ülke içindeki kaçışları sırasında, Gallatin'de yaşayan Binbaşı Samuel P. Cox'u nasıl öldürdüklerini çevredekilerle anlatarak bununla övündüler. Cox, "Bloody Bill" Anderson'ı öldüren milislerin başındaydı ve eski liderlerinin intikamını almak kendilerini mutlu etmişti.

Ne yazık ki veznedar, tamamen yanlış kişi olarak öldürülmüştü. Esasında soyguncular Cox yerine John W. Sheets'i öldürmüştü. Bununla beraber geride bırakılan güzel kısrağı teşhis etmekte kimse zorlanmadı: Kate isminde şampiyon bir yarış atıydı ve binicisi Jesse James'ti.

Ertesi Mayıs jüri heyeti, John W. Sheets'i öldürdükleri için hem Jesse hem de Frank James'i suçladı ve Jesse'den davasını savunması için eyalet valisine mektup göndermesini istedi. Jesse James mektubunda, kendisinin veya Frank'in soygunla bir ilgisi olduğunu kesin bir dille reddetti ve valiye, "Missouri'nin en iyi adamlarından bazıları" tarafından soygun gününde nerede olduğunu kanıtlayabileceğine dair garanti verdi. Ardından "Vali," diye devam etti, "adil yargılanabileceğimi düşündüğümde, kendimi Missouri'deki sivil yetkililere teslim edeceğim. Ama kendimi asla kana susamış ruhsuz korkakların saldırılarına maruz kalmak için teslim etmeyeceğim."

Bir Efsane Yaratmak

John Newman Edwards, 19. yüzyıl gazetecisi ve James kardeşlerin savunucusu
John Newman Edwards, 19. yüzyıl gazetecisi ve James kardeşlerin savunucusu

Savaş sonrası Missouri'de çok az kişinin gazeteci John Newman Edwards (1839-1889) kadar etkisi vardı. Eski bir Konfederasyon subayı ve sadık Demokrat olan Edwards, James kardeşleri Missouri'nin Güney taraftarı kitlesinin bir kahramanı yaptı. Edwards, "Onlar kanun kaçağı ama suçlu değiller" diye yazıyordu. Edwards'ın Jesse James ile ilişkisinin tam olarak ne zaman ve nasıl başladığı bilinmiyor, fakat Jesse'nin masum olduğunu ilan eden ilk halka açık mektubu, Edwards'ın gazetesi olan Kansas City Times'da yayınlandı. Times, kanun kaçağının devamındaki mektuplarını da yayınladı; Edwards, bazılarını doğrudan kaleme almasa da, hepsinin bir dereceye kadar üstünden geçiyordu.

22 yaşındaki Jesse James artık eksiksiz bir kanun kaçağıydı. Aktif olacağı 12 yıl içinde daha fazla hırs, daha fazla yağma ve daha fazla masum ölüm, daha fazla mektup ve adil bir yargılama garantisine karşılık daha fazla teslim olma önerisi olacaktı. Jesse, erkek kardeşi Frank ve çetesi, ülkedeki en çok aranan, en dışlanan ve kesinlikle en tanınan haydutlar oldular. Ancak 1882'de bir bahar gününde Jesse'nin hikayesi nihayet sona erdi. Çete üyesi Robert Ford, Missouri valisinin kendisine vereceği büyük bir ödül vaadiyle , kanun kaçağı liderin arkası dönükken kafasından vurdu.

jesse james'in ölümünden önceki fotoğrafı
Katil ve hırsız Jesse James, kendi zamanında bir efsane oldu. 1882'deki ölümünün ardından yayınlanan bu fotoğraf, James'in karısı tarafından "merhum kocamın ölümden önce çekilmiş tek gerçek fotoğrafı" olarak onaylandı.

Oysa Jesse James'i öldüren mermi, Ford'un tabancasının tetiğini çekmesinden uzun zaman önce ateşlenmişti. Jesse henüz bir gençken hayatı, köleliğin draması ve tetiklediği iç savaşın şiddetiyle trafijik bir şekilde alt üst oldu. Jesse, çoğu genç olan diğer kanunsuzlar gibi, kan dökülmesine karşı olan hislerini kaybetti ve intikam almayı tercih etti. Öldürmeyi, çalmayı ve yağmalamayı öğrendi. Hareketlerini kendi çarpık ahlaki öğretisini kullanarak haklı çıkardı. Zaten bir insanı kanun kaçağına dönüştüren şeylerde bunlardan ibaret.

Gazeteci ve James kardeşlerin savunucusu John Newman Edwards, Jesse ve Frank'in "kötü vatandaşlar" olduğuna elbette itiraz etmiyordu. Ancak, "evet, kötüler çünkü zamanlarının dışında yaşıyorlar" diye açıklamıştı. 150 yıldan fazla bir zaman sonra, Jesse James zaman kıskacından tamamen kurtulmuş görünüyor. Baptist bir papazın mavi gözlü oğlunun kanun kaçağına dönüşen yaşamı ve çektirdiği acıları, Amerikan halkının zihnine sonsuza kadar kazınmış gibi görünüyor.

Jesse James Hakkında Sık Sorulanlar

Jesse James kimdir?

Jesse James Amerikalı bir kanun kaçağı ve Vahşi Batı'nın efsanevi figürüydü . 1847'de doğdu ve James-Younger Çetesi'nin lideri olarak ün kazandı.

Jesse James'i ünlü yapan neydi?

Jesse James, Amerikan Eski Batı döneminde çok sayıda tren soygunu ve banka soygununa katılmasıyla ünlendi. Cesur bir kanun kaçağı olarak ünlenmesinin yanı sıra yaptığı istismarlar da kötü şöhretine katkıda bulundu.

Jesse James nerede faaliyet gösteriyordu?

Jesse James öncelikle Amerika Birleşik Devletleri'nin orta kesimlerinde, özellikle de Missouri, Kentucky ve Kansas gibi eyaletlerde faaliyet göstermiştir. Bu bölgelerdeki bankaları, trenleri ve posta arabalarını hedef aldı.

Jesse James bir halk kahramanı mıydı?

Evet, Jesse James özellikle Güney eyaletlerinde bazıları tarafından bir halk kahramanı olarak görülmüştür. Eylemleri romantikti algılanan adaletsizlik ve baskıya karşı isyan eylemleri olarak tasvir edilmiştir.

James-Younger Çetesi neydi?

James-Younger Çetesi, Jesse James ve kardeşi Frank James ile Younger kardeşler tarafından yönetilen bir grup kanun kaçağıydı. Çete birçok yüksek profilli soyguna ve suç faaliyetine karışmıştır.

Jesse James'in İç Savaş ile bir bağlantısı var mıydı?

Evet, Jesse James Amerikan İç Savaşı sırasında Konfederasyon gerillası olarak savaştı. O ve kardeşi Frank, Quantrill'in Akıncıları olarak bilinen Konfederasyon yanlısı bir milis grubuna katıldı.

Jesse James nasıl öldü?

Jesse James 1882 yılında kendi çetesinin bir üyesi olan Robert Ford tarafından vurularak öldürüldü. Ödül peşinde olan Ford, James'i yakalamak ya da öldürmek için Missouri Valisi Thomas T. Crittenden ile komplo kurmuştu.

Jesse James'in Amerikan tarihi üzerindeki etkisi neydi?

Jesse James, Vahşi Batı'nın efsanevi bir figürü haline gelerek önemli bir kültürel etki bıraktı. Onun kahramanlıkları çok sayıda kitap, film ve halk şarkısına konu olmuş ve Amerikan kanun kaçağı imajının romantikleşmesine katkıda bulunmuştur.

Jesse James hiç yakalandı ya da tutuklandı mı?

Hayır, Jesse James hiçbir zaman kolluk kuvvetleri tarafından yakalanmadı ya da tutuklanmadı. Ancak, suç dolu yaşamı Robert Ford tarafından ihanete uğrayıp öldürüldüğünde sona erdi.

Jesse James bugün nasıl hatırlanıyor?

Jesse James, Amerikan Eski Batı'sının en kötü şöhretli kanun kaçaklarından biri olarak hatırlanmaktadır. Hayatı ve efsanesi halkın hayal gücünü büyülemeye devam ederek onu Batı folklorunda ve popüler kültürde önemli bir figür haline getirmiştir.