Neden Çevremizde Ölü Kuşlar Görmüyoruz?

Her gün çevremizde yüzlerce kuş ötüşü duymamıza rağmen, neden yerde ölü kuşlar görmüyoruz?

Kuşlar her yerde ama cesetleri değil. Mahalleniz bir sürü kuşa ev sahipliği yapıyorsa her gün evinizin etrafındaki ağaçlarda uçuşan en az bir düzine kuş görüyorsunuz demektir. Bu kuşlar karga, kızılgerdan, saksağan veya serçe olabilir. Ancak etrafta uçtuğunu gördüğümüz kuşlara kıyasla neredeyse hiç ölü kuş görmeyiz. Peki neden?

Çevremizde Neden Ölü Kuşlar Görmüyoruz?

kuş

Ara sıra yol kenarında araba çarpmasıyla ezilmiş bir kuşun yanından geçebilirsiniz ama etrafta eceliyle ölmüş ölü bir kuş görmezsiniz.

Elbette yere saçılan çok sayıda ölü kuş görmeyi beklemiyoruz ama sayılarına kıyasla yoklukları gariptir. Sıradan ötücü kuşların ortalama ömrü çoğu durumda sadece üç yıl. Teorik olarak her gün her üç kuştan biri ölümün eşiğinde geziyor.

Cevap iki yönlü ve gerçekten oldukça ilginç.

Koca Bir Boşluk

Görünen o ki kuşlar neredeyse hiçbir şeyden oluşuyor. Kemikleri oyuktur ve kemik çevresinin çoğu aslında tüylerden oluşur. Normal kuşların içinde çok az madde var. Göğüs boşlukları büyük ve boştur.

Bu sayede uçuyorlar. Hafif ve hava dolular.

Kuşlar öldüklerinde çok hızlı bir şekilde ayrışır çünkü üzerinde çalışacak fazla bir kütle veya madde yoktur. Çürümesi için zamana ihtiyaç olan büyük organları yoktur. Geride kalan yoğun kemikleri veya kıkırdakları bulunmaz.

En yaygın kuşlar sadece 900 gram ağırlığındadır. Birçok kuş bundan daha az ağırlığa sahip.

Sonuç olarak kuşlar ölüp yere düştüğünde doğa onları oldukça hızlı şekilde ayrıştırıyor. Sinekler, böcekler ve bakteriler yoluyla gerçekleşen doğal ayrışma çoğu kuş için 2 ila 3 gündür ve neredeyse diğer tüm hayvan türlerinden çok daha hızlıdır.

Lezzetli Bir Atıştırmalık

ŞAHİN

Ölü kuşların pek görülmemesinin bir diğer nedeni pek çok hayvanın favori besin kaynağı olmaları. İlginçtir ki, ölü kuşları yiyen en yaygın hayvan diğer kuşlardır. Ölü hayvanları yemekte uzmanlaşmış, leş kuşları olarak bilinen bir kuş sınıflandırması var. En ünlüsü akbaba.

Ancak çok az insan şahin, kartal ve kondorun da ölü hayvan yediğini bilir. En sevdikleri ölü hayvanlar genellikle kuşlardır.

Sıçan, kedi, tilki, köpek veya çakallar da ölü bir kuşu koklayabilir. Ancak ölü kuşları en çok yiyenler diğer kuşlar. Şaşırtıcı.

Bu yüzden asla otların içinde hareketsiz yatan kuşlar görmememizin nedeni biz onu görmeden biri onu kapmış olması. Muhtemelen hava yoluyla.

Sonuç

Tüm ölü kuşların nereye kaybolduğuna dair merak uyandıran soruda yanıt çoğunlukla havadan oluşmaları, küçücük ve parçalanacak çok az biyokütleleri olması ve hızla başka avcılar tarafından kapılmalarıdır.