Oskar Schindler: Servetini 1.200 insanı kurtarmaya adadı

Oskar Schindler kimdi? Yahudileri kurtarmadan önce sadece parayı önemsemişti. Oskar Schindler'in cesareti 1993 yılında Steven Spielberg'in Schindler'in Listesi filmini yayınlamasıyla geniş kitlelere sunuldu. Ancak üç saatlik süresi ve rahatsız edici içeriği nedeniyle bu ödüllü klasik herkese hitap etmiyor. Bununla birlikte, Schindler'in kahramanlığı kesinlikle hepimizin bilmesi gereken bir şey ve aşağıdaki makale onun olağanüstü hikayesini anlamanızı sağlayacak.

Milyoner yaşamı

Oskar Schindler
/Bettmann

Schindler 28 Nisan 1908'de Çekoslovakya'da (şimdiki adıyla Çekya) doğdu. Alman sınırına yakın Zwittau adlı bir sanayi kasabasında büyüdü. Zwittau'da Almanca konuşan büyük bir nüfus vardı ve Schindler burada Alman okullarına gitti ve mühendislik ve işletmeye ilgi duydu. Ancak 1930'ların başlarındaki Büyük Buhran, Schindler'in ticari girişimlerini durdurdu ve babasının şirketinin 1935'te çökmesi de işleri kötüleştirdi.

Almanlar Sudetenland'ı (Çekoslavakya'nın Almanca konuşulan bölgesi) işgal ettiğinde, Schindler yeni bir finansal fırsat hissetti ve Nazi istihbarat toplama örgütü Abwehr için casus oldu. İnsan ilişkilerindeki yeteneği nedeniyle uygun bir meslekti. Eylül 1939'da Alman ordusuyla Polonya'ya kadar vardı. Schindler, Kraków şehrine ulaştıktan sonra Alman silahlı kuvvetlerine temel mal tedarik ettiği bir iş kurdu.

Nazilerin yeni mevzuatına göre, Polonya'daki Yahudilere düşük maaş verilecekti. Bu nedenle, paradan tasarruf etmek için Schindler, savaş girişiminde önemli bir rol üstlenen fabrikasında çalışmaları için Yahudileri istihdam etti.

Schindler çok büyük paralar kazanıyordu ve kısa sürede milyoner oldu. Pahalı bir daire ve yoğun bir sosyal hayat ile lüks bir yaşam tarzına sahip oldu. Evli bir adam olmasına rağmen Schindler karısını birçok güzel kadınla aldattı.

Servet yerine sevgi

Oskar Schindler'in Krakow'daki emaye fabrikasındaki sekreterlik personeli.
Oskar Schindler'in Krakow'daki emaye fabrikasındaki sekreterlik personeli.

Zaman geçtikçe Krakow'daki Yahudiler Nazilerin vahşetine maruz kaldılar. Yahudi aileler dövülerek boyun eğdiriliyor ve şehrin kalanından alınıp küçük apartmanların bulunduğu gettolara itiliyordu. Schindler'in fabrikasında çalışanlar gibi bazı Yahudilerin iş amacıyla gettodan çıkmasına izin verilirken, diğerleri kalıcı olarak uzaklaştırıldı ve toplama kamplarına götürüldü.

Schindler neler olup bittiğini bilmiyor olamazdı. Fabrikasında çalışan Yahudilerin her an öldürülebileceklerini veya götürülebileceklerini biliyordu. Hatırı sayılır zenginliğini ve doğal karizmasını kullanarak onları güvende tutmak için elinden geleni yapmaya karar verdi.

Oskar Schindler tarafından kurtarılan düzinelerce soykırım mağduruyla yapılan röportajlara göre Schindler'in ilk amacı elbette para kazanmaktı. Ancak zaman geçtikçe ne pahasına olursa olsun kendisini Yahudi işçileri korumaya adamıştı. İşçilerinin hayatını kurtarmak için Nazi yetkililerine ağır rüşvetler verdi.

Karaborsadan ek gıda malzemeleri satın almasının yanı sıra, Nazi yetkililerini fabrika işçilerinin savaş çabasının vazgeçilmez parçası olduğuna ikna etmeye çalışıyordu. Schindler, fabrikasındaki her erkek ve kadının özel beceriler taşıdığını göstermeye çalıştı, onları elinden alınmaktan koruyacak tek şey buydu. Ayrıca Nazileri düşük fiyata çok miktarda mühimmat ve emaye üretebileceğine ikna etti.

Ancak Schindler hala bunların Nazilerin fikrini değiştireceğinden emin değildi, bu yüzden fabrikasının yanına bir alt kamp kurulmasını içeren yeni bir teklifle geldi. Böylece işçilerini Kraków'daki toplama kampı Płaszów'dan uzak tutacaktı. Schindler, işçileri yakında barındırmanın savaş çabalarına fayda sağlayacağını açıkladı.

Naziler kabul etti ve Schindler yan kampın inşasını finanse etti. Belirli özelliklerin karşılanması gerekiyordu: Üç metrelik bir çit, gözetleme kuleleri, silahlı muhafızlar ve bir kışla olacaktı. Ortam ideal olmaktan uzak olsa da Schindler'in çalışanlarını güvende tuttu. Dayak ya da öldürme yoktu ve gardiyanlar görev yerinde kalıyordu.

Çekoslavakya'ya dönüş

1944'te fabrikada çalışan 1.750 işçiden 1.000'i Yahudiydi. 1944'ün ortalarında, Naziler savaş konusunda artık iyimser değildi. Ruslar yaklaşmaya devam ederken, mümkün olduğu kadar çok Yahudi'yi öldürme girişiminde bulunarak Nihai Çözüm'ü hızlandırdılar.

Naziler Schindler'e fabrikasını kapatması gerektiğini ve Yahudilerin Płaszów'a gönderileceğini söyledi. Büyük miktarda rüşvet ve iknadan sonra Schindler, Nazileri fabrikasını Çekoslavakya'daki Brünnlitz kasabasına taşımaya ikna etti.

Schindler taşınmaya hazırlanırken yanına almayı planladığı tüm Yahudilerin bir listesini derledi. Listede 700 erkek ve 300 kadın vardı. Ayrıca Julius Madritsch'in tekstil fabrikasından 200 tutukluyu daha listeye ekledi. Schindler en az 1200 insanın canını kurtarıyordu. Ancak nakliye süreci hiç basit değildi. Bir noktada kadınlar Auschwitz'e götürüldü ve Schindler, serbest bırakılmaları için ve onları Brünnlitz'deki fabrikaya getirmek için Nazilere yine büyük rüşvet verdi.

Schindler, karaborsadan mal satın alarak Yahudileri desteklemeye devam etti. Savaş sona ermek üzereyken, arz eksikliği nedeniyle fiyatlar arttı, ancak Schindler Yahudilerin ihtiyaç duyduğu her şeyi ödemeye fazlasıyla istekliydi. Nazilerin kendilerini almaya gelmesi durumunda işçilere silah bile satın aldı.

Neyse ki, bu korkunç senaryo asla gerçekleşmedi. Fabrika teftiş edilirken Schindler Nazi yetkililerini işçilerinin savaş girişiminin önemli bir parçası olduğuna yine ikna etti.

Son dilek

Oskar Schindler'in Zion Dağı tepesindeki mezarı.
Oskar Schindler'in Zion Dağı tepesindeki mezarı.

Schindler, insanları korumak ve kurtarmak için milyonlar harcayarak sahip olduğu her şeyi tüketmiş bir kahramandır. Beş parasız öldü, ancak insanlığın sonsuz minnettarlığını kazandı.

Savaş sona erdiğinde Schindler'in büyük serveti bitti. O ve karısı, Almanya'nın Münih kentine taşındılar ve hayatta kalmak için Amerikan ve Polonya yardım kuruluşlarının gıda paketine muhtaç kaldılar.

Kasım 1949'da çift, yeni bir başlangıç ​​yapmak umuduyla Arjantin'e taşındı. Ancak Schindler'in çeşitli ticari girişimleri başarısız oldu ve tekrar Almanya'ya döndü. Schindler'in her zaman sorunlu olan evliliği de bozuldu.

Kendisine maddi zorluklarda her zaman yardım etmeye istekli olan Yahudi cemaatine sığındı. Bundan sonra her yıl doğum gününü Yahudi arkadaşlarıyla kutlamak için İsrail'e gitti.

Schindler Ekim 1974'te karaciğer yetmezliğinden öldükten sonra son dileğine uygun şekilde Kudüs'teki Latin Mezarlığı'na gömülmüştür.

Merak edilen sorular

Schindler'in Listesi'ndeki kırmızı paltolu kız gerçek mi?

Krakow gettosunda iyi tanınan ve gerçekten de kırmızı bir palto giyen Gittel adında küçük bir kızdı. 13 Mart 1943'te gettonun tasfiyesinde öldürüldü.

Oskar Schindler ne zaman öldü?

Schindler, 9 Ekim 1974'te öldü.

Oskar Schindler neden öldü?

Schindler 1974'te karaciğer yetmezliğinden öldü. Nazi Partisi'nin bu şekilde onurlandırılan tek üyesi olarak Kudüs'te Zion Dağı'na gömüldü.

Schindler'in Listesi gerçek mi

Film 1.200'den fazla Yahudiyi Nazilerden kurtaran Alman sanayici Oskar Schindler'in gerçek hikayesini biraz sanatsal eklemeyle anlatıyor.