Tarihte yapılmış en kısa savaş

1896'nın gizli Anglo-Zanzibar Savaşı tarihte şimdiye kadar yapılmış en kısa savaştır ve müthiş bir şekilde 38 dakika sürmüştür. Hikaye, 1890'da İngiltere ve Almanya arasındaki Heligoland-Zanzibar anlaşmasıyla başlıyor. Bu anlaşma, Doğu Afrika'daki üstün güçler arasındaki erişimi artırdı; Zanzibar, İngiliz etkisine teslim olurken, Almanya'ya Tanzanya'nın orta bölgesi üzerinde komuta verildi.

Bu anlaşmadan sonra İngiltere, Zanzibar'ı Britanya İmparatorluğu'nun himayesi ilan etti ve bölgeyle ilgilenmesi için kendi kukla sultanlarını atamak üzere harekete geçti. İngilizlerin bir müttefiki olan Hamad bin Tuvaini'ye 1893'te görev verildi.

Çatışmaya doğru

Halid bin Bargaş.

Hamad, 25 Ağustos 1896'da aniden kraliyet ikametgahında vefat edene kadar bu hamiliği üç yıldan fazla süre kontrol etti. Her ne kadar ölümünün nedeni asla bilinmeyecek olsa da kuzeni Halid bin Bargaş'ın onu zehirlediği yaygın olarak kabul ediliyor.

İnsanlar ayrıca Hamad'ın ölümünden birkaç saat sonra Halid'in kaleye taşınıp sultanın yerini aldığına inanıyor, üstelik İngiliz desteği olmadan. Komşu İngiliz müzakereciler bu gelişmeyle yetinmedi ve yakınlardaki önde gelen temsilci Basil Cave hemen Halid'in saraydan çıkması gerektiğini duyurdu.

Halid bu uyarıları göz ardı etti ve birden kuvvetlerini saray çevresinde toplamaya başladı.

Kuvvetler şaşırtıcı şekilde yoğundu ancak silahlarının ve toplarının birçoğu aslında önceki sultana sunulmuş hediyelerin ta kendisiydi. 25 Ağustos'un bitiminden önce Halid, kraliyet ikametgahını yaklaşık 3.000 adam, birkaç ağır top ve şaşırtıcı şekilde yakındaki limanda bulunan silahlı kraliyet yatıyla savunmaya başladı.

Eşzamanlı olarak, İngilizlerin daha önce limanda emniyete alınmış iki savaş gemisi vardı, HMS Philomel ve HMS Rush ve İngiliz Konsolosluğu'nu korumak ve mahalle halkını isyandan uzak tutmak için birlikler hızla kıyıya gönderiliyordu.

Cave aynı şekilde 25 Ağustos'ta limana yakınlardaki İngiliz teknesi HMS Sparrow'dan takviye geldiğini belirtti. Halid'e son uyarı 26 Ağustos'ta yapıldı ve ertesi gün sabah 9'a kadar kraliyet konutunu terk etmesi istendi.

O akşam Cave savaş beklentisiyle tüm askeri olmayan teknelerin limandan ayrılmasını istedi. Ertesi gün sabah saat 8'de, son teklifin sona ermesinden sadece bir saat önce Halid, Cave'e bir cevap gönderdi ve teslim olma hedefimiz yok ve bize saldirmanızı kabul etmiyoruz dedi.

Savaş ve yıkım

Halid ile Cave arasındaki son mesajlaşmaydı ve sabah 9'da, limandaki İngiliz teknelerinin kraliyet ikametgahına saldırmaya başlaması için talepte bulunuldu.

Saat 09:02'de Halid'in topçularının çoğu yok edilmişti ve kalenin ahşap yapısı içerideki 3.000 savaşçıyla birlikte yıkılmaya başlamıştı.

Ek olarak, saldırı başladıktan iki dakika sonra, Halid'in kalenin arka çıkışından kaçtığı ve kraliyet ikametgahını tek başına korumak için işçilerini ve savaşçılarını arkada bıraktığı söylenir.

Saat 09:40'ta bombardıman durmuş, sultanın sancağı indirilmiş ve tarihin en kısa çatışması resmen 38 dakika sonra bitmişti. Böyle kısa bir çatışma için, ölüm oranı şaşırtıcı derecede yüksekti. Halid'in 500 savaşçısı sadece kraliyet konutunu hedef alan ağır toplarla öldürüldü.

Önemsiz bir İngiliz yetkili ciddi şekilde yaralandı, ancak daha sonra tıbbi klinikte iyileşti. Halid çok uzaklara kaçmışken, İngiltere, Zanzibar'a İngiliz Sultan Hamud'u getirdi ve sonraki altı yıl boyunca ülkeyi İngiliz çıkarına yönetti.

Halid, komşu Alman Konsolosluğu'na sadık yandaşları sayesinde nasıl kaçacağını bulmuştu. İngilizlerden gelen teslim etme çağrılarına rağmen, 2 Ekim'de Alman deniz kuvvetleri tarafından gizlice ülkeden kaçırıldı. Tanzanya'ya götürüldü.

Ancak İngiliz güçleri 1916'da Doğu Afrika'ya saldırdıktan sonra Halid yakalandı ve sürgün için Saint Helena'ya götürüldü. Öldürülmeyip hapishanede tutulduktan sonra 1927'de Doğu Afrika'ya dönmesine izin verildi. Orada öldü.

Tarihin en kısa savaşı

1896 İngiliz-Zanzibar Savaşı, tarihin en kısa savaşı kabul ediliyor. Zanzibar Sultanı Halid bin Bargaş ile İngiliz birlikleri arasında sadece 38 dakika süren bir savaştı.

İngiliz birlikleri alanı 38 dakikada ağır toplarla yok ederek Sultan Halid'in binlerce askerini öldürdü. İngiliz birlikleri ağır toplar içeren gemiler kullandı. Sultan Halid sürgüne gönderildi ve 1927'de orada öldü.