Arjantin Ulusal Parkı'nda 70 Yıl Sonra İlk Vahşi Jaguarlar Doğdu

Her iki yavru da hayatta kalırsa - önümüzdeki günlerde göreceğiz - Ibera'nın jaguar nüfusu 10'a yükselecek.

arjantin'de doğan ilk latte yavruları
Arjantin'in Ibera Ulusal Parkı'nda 70 yıl içinde ilk vahşi doğan jaguar yavruları, 2018'de Jaguar Yeniden Tanıtma Merkezi'nde doğan ve geçen Eylül ayında koruma altındaki parka bırakılan Arami'nin çocukları.

Rewilding Argentina Koruma Kurumu, Perşembe günü yaptığı açıklamada, geçen yıl Arjantin'in Ibera Ulusal Parkı'na bırakılan vahşi bir jaguarın, 70 yıl sonra koruma altındaki sulak bölgedeki ilk vahşi iki yavruyu doğurduğunu söyledi.

Derneğe ait Jaguar Yeniden Kazandırma Merkezi'nin (Jaguar Reintroduction Center)'nin (CRY) yöneticisi Magali Longo şöyle söylüyor: Gizli bir kamera, anne jaguarın yavrularına baktığını gösteriyordu. Böylece bakıcıların mutlu olaya dair şüphelerini doğrulamış olduk.

arjantin'de doğan ilk latte yavruları
Arjantin'in Ibera Ulusal Parkı'nda 70 yıl sonra doğan doğan ilk jaguar yavrusu ve Eylül 2018'de koruma altındaki parka bırakılan anne Arami.

Rewilding Argentina'ya göre, özgür jaguarların çiftleşmesi ve yeni bir neslin sorunsuzca doğması, bu türün neslinin tükenmesini durdurmayı amaçlayan proje için harika bir haberdi. Ayrıca, bir zamanlar doğal yaşam alanları olan bölgede "sağlıklı bir jaguar popülasyonu oluşturma" amacının ne kadar doğru olduğu da görüldü.

Yavrular, 2018'de CRY'de hayata gelen ve geçen Eylül ayında koruma altındaki parka bırakılan anne Arami'den doğdu. Babaları ise Brezilya'da kurtarılan Jatobazinho idi. Bu baba 2019'da Arjantin'deki projye bağışlandı. Bu jaguarlar geçen yıl Ibera parkına bırakılan sekiz jaguar arasında yer alıyor. Vahşi ataları gibi yaşayarak kapibara, yaban domuzu ve geyik avlamaya devam ettiler.

Her iki yavru da hayatta kalırsa – önümüzdeki haftalarda göreceğiz – Ibera'nın jaguar nüfusu 10'a yükselecek. Bu süreç çok önemli. Parkın dahil olduğu Chaco ekolojik bölgesinde yalnızca 15 jaguarın var olduğu biliniyor.

CRY üreme ve rehabilitasyon merkezi 10 senedir, jaguarın 70 yıl önce bölgedeki neslinin tükendiği Arjantin'in Corrientes eyaletinde çalışmalarını sürdürüyor. Arjantin'de 200 ila 300 jaguarın kaldığı tahmin ediliyor.