Dünyanın ilk renkli televizyonunun hikayesi

ilk renki televizyon hangisidir

Dünyanın ilk renkli televizyonu, 1950'lerin ortalarında RCA CT-100 aracılığıyla geniş kitlelere ulaşmaya başladı. Fakat her yeni teknoloji gibi sadece zenginler 1.000 dolarlık devasa fiyatı ödeyebiliyordu. Amerikalıların oturma odasındaki bu renkli televizyon, vakum tüpü ve küçük 12 inçlik ekranıyla dev bir mobilya parçası gibi duruyordu. RCA CT-100, üretilen ilk renkli TV olmasa da, piyasada en büyük etkiyi yaratmış olan ilk renkli televizyon modeliydi.

Bu özel RCA modelinden yaklaşık olarak 4.000 adet üretildi ve bugün sadece 300 adeti antika olarak bulunabiliyor. Renkli televizyon genel anlamda, son asrın en önemli ürünlerinin başında gelir. Dolayısıyla bu buluşa, bize günlük haberleri, kimi zaman eğlenceyi getirdiği ve artık günümüzde internete taşınmış olan çok çeşitli eğitim programlarını sağladığını teşekkür etmeliyiz.

Rus-Amerikan uzay yarışında gördüğümüz gibi, renkli televizyon yarışı da bu rekabetin başka bir alanıydı. Bu alandaki ana üreticiler Radio Corporation of America (RCA) ve Columbia Broadcasting System (CBS) oldu. Her ikisi de en iyi renkli televizyon sistemini bulduklarına dair tanınmak için çabalayan, sayısız mühendise sahip oluşumlardı.

Renkli televizyonun ilk günleri

Peter Goldmark, 1946'da renkli televizyonunu FCC'ye gösterdi. Sistemi, bir katot ışın tüpünün önünde kırmızı-mavi-yeşil bir tekerlek dönüşü yaparak renkli resimler üretti
Peter Goldmark, 1946'da renkli televizyonunu FCC'ye gösterdi. Sistem, bir katot ışın tüpünün önünde kırmızı-mavi-yeşil bir tekerlek dönüşü yaparak renkli resimler üretiyordu

Orijinal renkli TV'lerin ilk örnekleri 1900'lerin başında ortaya çıktı. Vladmir Zworykin gibi mucitler bu ürünü masamıza koyan ilk kişilerdendi, ancak bu modeller Amerika'da hiçbir dönem tam olarak yer edinemedi. 1920'lerde, John Logie Baird'in televizyon tasarımı, ikna edici olmayan bir şekilde "ilk renkli televizyon" unvanını aldı. Fakat dünya, Baird'in ağır mekanik tasarımının değil, daha akıcı bir elektrikli cihazın peşindeydi.

İlk renkli televizyon detaylanıyor

CBS kanalından Peter Goldmark, Baird'in renkli televizyon hamlesinin daha yeni bir versiyonu için ayrı bir girişimde bulundu. Fakat bu girişimini 1950'lerde herhangi bir renkli kanalın olmadığı bir pazara sundu. Diğer yandan, RCA en son tasarımını değiştirdi, ancak bu tasarımın merkezindeki mühendis olan Philo Farnsworth tarafından dava açıldı. Dolayısıyla RCA'nın kendi sorunları vardı.

Farnsworth değerini buluyor

Farnsworth önemli bir kişi. Çünkü tasarladığı şey renkli televizyonun elektronik versiyonuydu ve bugünkü televizyonların atası olarak kabul edilir. Ne yazık ki, bu çalışmaları için uzun bir süre ne tanınma şansı elde edebili ne de hak ettiği parayı kazandı. RCA renkli televizyon modelini markete sunarak Farnsworth'ün patentini açıkça ihlal etmiş olsa da, açtığı dava seneler sürdü.

En azından Farnsworth'ün tarafında bir tanık vardı. Lise öğretmeni öğrencisi adına tanıklık etti ve RCA'lardaki tasarımın çok önceden yapıldığını kanıtladı. Farnsworth nihayet davayı kazandı. Her şeyden önemlisi televizyon tasarımının övgüsünü elde etti. Farnsworth için çok iyi bir haber olsa da, RCA'nın ileride yaşayacağı problemlerin küçük bir kısmıydı.

En iyi renkli televizyon tasarımı kimdeydi?

Amerikalıların Kore'de savaşa gireceği dönemlerde, yani 20. yüzyılın ortalarında CBS ve RCA arasında da savaş başladı. Fakat FCC kurumu, CBS'in televizyon tasarımının ilk renkli yayın yapabilecek tek ürün olduğunu söyledikten sonra, RCA bu anlaşmazlık çözülene kadar renkli televizyon yayınlarının ve girişimlerinin durdurulmasını istedi. Bunun için bir ihtiyacı tedbir davası açmak zorunda kaldılar.

Fakat Yüksek Mahkeme davayı ele aldıktan sonra kararı CBS lehine verdi. Buradaki sonuç, eğer elinizde itiraz etmek için sağlam bir neden yoksa, mahkemenin kararının değişmeyeceği yönündeydi. RCA ve CBS arasındaki davada alt mahkemelere başvurulmasının nedeni, yalnızca görüşle ilgili bir gerekçeydi. Fakat bir yandan üreticilerin ABD ordusunun Kore Savaşı'ndaki çabalarına yardım etme zorunluluğu vardı. Bu olmasaydı durum daha da büyüyebilirdi.

Şirketlerin renkli yayınlara geçebilmesi on yıl daha sürecekti. İnişli çıkışlı zamanlara neden olan engellerden sonra, renkli televizyon en sonunda ortalama bir Amerikan vatandaşının evine girdi ve tüm zamanların en dikkate değer icatlarından biri olduğu gösterdi.