Köpekler Yüksek Seslere Neden Uluyarak Tepki Veriyor?

Bunu ezan örneğinde sık görebilirsiniz. Şiddetli sese maruz kalan köpekler sesi uluyarak durduramazsa korkma ve sızlanma sesi çıkarabilir.

Köpekler yüksek sese neden uluyarak tepki veriyor

Gecenin bir yarısı hep bir ağızdan uluyan mahalle köpeklerinin korosu gibisi yoktur. Yakındaki bir köpek ulumaya başladığında diğer tüm köpekler buna katılır. Bunu sürü aidiyeti ve grup kimliği için yapıyorlar yani o köpek neden uluduğunu bile bilmiyor olabilir çünkü bu davranış genetik kodlarına derinden gömülüdür. Köpeklerin ulumayı sevdiği iyi biliniyor.

Peki, köpekler özellikle siren veya ezan gibi seslere karşı neden uluyor? Köpekleri bu tür seslerle ulumaya iten nedir? Köpeklerin yüksek seste ulumasının en yaygın nedenlerine değinelim.

Genetiklerinde Var

Köpekler yüksek sese neden uluyarak tepki veriyor
Köpekler yaklaşık 19.000 ila 32.000 yıl önce Avrupa'da veya Batı Sibirya'da evcilleştirildi.

Yüksek sese karşı ulumak köpeklerin genlerinde var. Nedeni atası olan kurttur. Kurtlar, gece ortasında ulumalarıyla biliniyor. Dolunayda uluyan kurdun görüntüsü ikoniktir. Kurtlar çeşitli sesler ve ulumalar yoluyla iletişim kurar. Daha ilginç olanıysa kurtların yaptığı bazı ulumalar insan kulağı tarafından işitilmez.

Kurtlar bazen diğer sürü üyelerinin yerini belirlemek için topluca uluyabiliyor. Başka hayvanların bölgeye yaklaşmasını önlemek için de ulur. Son olarak yakınlarda önemli bir şey varsa sürüye bildirmek için ulurlar. Köpekler de bazen tüm bu benzer nedenlerle uluyor.

Köpekler Seslere Aşırı Duyarlıdır

Sürü ve av köpekleri yüksek sese karşı ulumaya daha yatkınlar.
Sürü ve av köpekleri yüksek sese karşı ulumaya daha yatkınlar.

Köpekler insanlardan neredeyse iki kat daha fazla frekansta ses duyar. Bizden dört kat daha uzaktaki sesleri duyabiliyorlar – insan kulağının 6 metrede işittiği bir sesi köpekler 24 metrede duyabilir. Yani sesler köpekler için insanlardan çok daha şiddetlidir. İnsanlar 20 ila 20.000 hertz arasında sesleri duyarken köpekler 40 ila 60.000 hertz arasındaki sesleri duyabiliyor.

Köpekler siren veya ezan gibi yüksek sesin uluyan başka bir köpek olduğunu da düşünebilir. Kurtlar gibi, iletişime geçmek için uluyarak yanıt vermeleri yine onların genetiğiyle ilgili. Bu yüksek ses insan kulağına uluma gibi gelmese de köpeklerin duyma frekansının bizden farklı olduğunu biliyoruz. Bu garip davranışa direnmeleri neredeyse imkansız.

Köpek, sesi duyduğunda ne olduğunu tam olarak bilmez veya anlamaz. Bu şiddetli sese alışkın olmadığı için onu tehdit olarak algılayabilir. Siren veya ezan sesinin ulumayla birlikte azalması veya kesilmesi başarılı olduklarını düşündürebilir.

Korktuğun Sesi Kov

Yüksek ses köpekler için alarm vericidir. Bu durumda çevredeki diğer köpekleri ve hatta insanları uyarmak için ulurlar. Köpek bazen yüksek sesten korktuğu için ve onu "kovmak" için uluyarak tepki veriyor ve bunu çıkan sesten daha şiddetli yapmaya çalışıyor.

Kurtların yaklaşan hayvanları caydırması gibi köpekler de tanımlayamadıkları bir ses olduğunda onu uluyarak uzak tutmaya çalışır. Bunu ezan örneğinde sık görebilirsiniz. Şiddetli sese maruz kalan köpekler sesi uluyarak durduramazsa korkma ve sızlanma sesi çıkarabilir.

Ne kadar küçük, tüylü veya sevimli oldukları fark etmeksizin her köpek, kurt soyundan geliyor. Kurt, hepsinin tek ortak atası ve bu nedenle bazı ortak genlere sahipler. Bazı köpek ırklarının yüksek sese uluma olasılığı diğerlerinden fazladır. Siren veya ezan gibi yüksek sese uluma olasılığı en yüksek olan bazı köpek ırkları şöyle:

Yüksek Ses Köpeklerin Kulaklarına Zarar Verir mi?

Köpekler seslere karşı çok hassas olsalar da sirenlere ve ezan gibi diğer yüksek seslere kısa süreli maruz kalmaları kulaklarına zarar vermiyor. Ancak inşaat gibi sürekli yüksek sesli bir alanda olanlar için durum farklı olabilir. Tıpkı insanlarda olduğu gibi yüksek sesler bir köpeğin orta ve iç kulağının hassas yapısına zarar verebiliyor.

Neden Bütün Köpekler Yüksek Sese Karşı Ulumuyor?

Tüm köpekler yüksek sese karşı ulumaz. Tüm köpekler kurtlardan türemiş ve uluma genetiğine sahip olsa da, bazıları bu davranışa diğerlerinden daha yatkın. Köpeğin kurda ne kadar yakın olduğuyla ilgili olabilir. Bazı ırklar, kurtlara daha yakın akrabalar ve köpekler aynı cins içinde bile farklılaşabiliyor. Bazı köpekler siren veya ezan sesini tamamen görmezden gelebilirken, diğerleri kulakları dikmek veya ayakta durmak gibi yanıtlar verip ses çıkarmayabilir.

Sürü veya av köpekleri genelde daha çok uluma eğiliminde. Bu köpekler geçmişte insan avcılara yardım etme özellikleri gereği son derece seslidirler. Bulldog ve Cavalier King Charles Spaniels ise sessizliğiyle bilinen köpek ırkları arasında. Bu köpeklerin siren veya ezana karşı uluma olasılığı çok daha düşük.