NASA'nın Ay'a İniş Sırasında Kullandığı Kameralar

1969'da Ay'a iniş öncesinde ve sırasında NASA çeşitli amaçlar için çeşitli kamera türleri kullanmıştır. İşte Apollo görevleri sırasında kullanılan ana kameralar.

1969'daki Ay'a inişte ve öncesinde hangi kamera kullanıldı

NASA 1969'daki Ay'a iniş fotoğraflarını hangi kamerayla kaydetti ve önceki uzay görevlerinde hangi kamerayı kullandı? 1962'de astronot Walter Schirra, Amerika'nın Dünya yörüngesine çıkacak üçüncü adamıydı. Bu kez uzaya gelişmiş bir kamera götürülecekti. Life ve National Geographic'in önerisi İsveç marka üst düzey fotoğraf makinesi Hasselblad 500C oldu. Yörüngedeki çekimleri amatör fotoğrafçı olan astronot Walter Schirra alacaktı.

İlk Uzay Kamerası

Walter Schirra, Hasselblad 500C kamerasını test ediyor.
Walter Schirra, Hasselblad 500C kamerasını test ediyor.

Astronot John Glenn daha önce Amerika'nın 1962'deki ilk yörünge uzay uçuşu olan Friendship 7 misyonunda çektiği yörünge fotoğraflarında eczaneden aldığı 40 dolarlık Ansco Autoset kamerasını kullanmıştı. Walter Schirra'nın seçtiği Hasselblad 500C ise 500 dolar fiyat etiketiyle çok daha gelişmişti. Negatifi 35 mm ile çok daha büyüktü. Değiştirilebilir Carl Zeiss lensleri ve çıkarılabilir film kartuşu vardı.

NASA, Hasselblad kamerasının görüntüsünden memnun olunca makineyi satın aldı ve kamerayı uzaya uygun kılmak için parçalara ayırdı. Ağırlığını azalttı ve de yansımaları düşürmek için mat siyaha boyadı. Ayrıca film haznesi uçuş sırasında yanlışlıkla açılmasın diye tamamen kaldırıldı. Kartuş haznesini uzayda açmak artık neredeyse imkansızdı.

Ünlü Earthrise fotoğrafı
Ünlü Earthrise fotoğrafı.

Kameranın bel seviyesindeki vizörü kaldırılarak yerine astronot kaskıyla dar alanda daha kolay kullanılabilecek daha basit bir yan vizör eklendi. Yine de NASA daha çok uzay uçuşunun teknik yönüne odaklandığından fotoğraf çekmeye fazla zaman ayırmadı. Bu yüzden Schirra 1962'de Dünya'nın etrafında yaptığı altı dönüşlük görev sırasında fotoğraf çekmeye boşluk bulamadı. İlk etkileyici fotoğraflar kamerayı 1963'teki sonraki görevde kullanan ve Dünya'yı 22 kez dolanan Gordon Cooper'dan geldi.

1965 yılında Gemini 4 ile ilk uzay yürüyüşünü yapan Amerikalı Ed White, Hasselblad kamerasıyla etkileyici fotoğraflar çekti. Hasselblad şirketi uzayda kendi kameralarının kullanıldığı ilk kez burada fark edecekti. Derhal NASA ile işbirliği için temasa geçti. Bu işbirliği ile 1968'de Apollo 8'in komuta modülünden astronot Bill Anders en ikonik uzay fotoğraflarından olan "Earthrise" fotoğrafını kaydetmiştir. Fotoğrafı Ay'ın yörüngesindeyken aldı. Ay'ın etrafında dönülen ilk insanlı uzay göreviydi.

Ay'a Özel Kamera Geliştirmek

1969'daki Ay'a inişte ve öncesinde hangi kamera kullanıldı
1969'daki ikinci Ay inişinde astronot Alan L. Bean Ay toprağı ile dolu bir kap tutuyor. (Charles Conrad Jr./NASA)

Hasselblad ve NASA şimdi uzun süreli uzay uçuşları ve Ay ortamına en uygun kamerayı geliştirmek için yeni bir 500EL kamerası üretmeye başladılar. Hasselblad, film haznesinin kapasitesini artırırken Eastman Kodak şirketi daha ince bir film emülsiyonu icat etti ve tek kartuşla yüzlerce çekim yapmak mümkün oldu.

Peki filmdeki bozulmaları düzeltmek ve görüntüdeki nesnelerin boyutunu ve uzaklığını anlamak nasıl mümkün olacaktı? Sonuçta Ay'da bir referans noktası yoktu. Resmi adı "Ay Yüzeyi Veri Kamerası" olan yeni 500EL kamerasına bir Réseau levhası eklendi. Film düzleminin yanında bulunan ve negatiflerin üzerine çapraz işaretler ekleyen bir motorlu cam parçasıydı. Bu çapraz işaretleri Ay fotoğraflarının çoğunda görebilirsiniz.

Kameradaki deklanşör düğmesi ve diğer tuşları astronot giysisindeki kalın eldivenler ile kullanmak zordu. Bu yüzden kameradaki tuşlar büyütüldü. Astronotlara farklı senaryolarda kullanacakları pozlama ayarları da anlatıldı. Birçok değişiklik bir yana Ay yüzeyindeki ısı değişimlerine dayanması için kameraya özel bir yağlayıcı da eklendi.

Önceki Hasselblad gibi 500EL kamerasının bir vizörü yoktu. Kamera giysinin göğüs kısmında tutuluyordu ve astronotlar göğüs seviyesinden isabetli fotoğraf çekme eğitimi aldılar. Tüm Apollo programı boyunca 18.000 fotoğraf çekildi. Astronotlar ne çektiklerini göremediğinden fotoğrafların bazıları eğridir ve kötü duran pek çok fotoğraf vardır.

Ay'a İnişte Kullanılan Kamera

Ay modülü pilotu Astronot Buzz Aldrin, Apollo 11'in Ay inişi sırasında Ay yüzeyinde.
Ay modülü pilotu Astronot Buzz Aldrin, Apollo 11'in Ay inişi sırasında Ay yüzeyinde.

1969'da Apollo 11'in Ay Modülü içinde iki Hasselblad kamerayla Ay'a iniş yaptı. Neil Armstrong yanına tek bir kamera aldı ve Ay'a ayak bastı. Böylece Ay yüzeyinde ilk insanın görüldüğü bu fotoğrafların çoğunda o astronot Edwin "Buzz" Aldrin oldu. Armstrong Ay'da ilk adımlarını atarken Aldrin Ay deneyleri ile meşguldü ve Armstrong'un yalnız bir fotoğrafını çekmiştir. Nedeni Aldrin'in kamera görevi yoktu. NASA Ay'a kadar gitmişti ancak Ay'da yürüyen ilk insanları nasıl fotoğraflayacağını iyi planmamıştı.

Ay'a yapılan bu ilk inişte kullanılan kameraya Hasselblad Veri Kamerası denilmiştir. Bu gri renkli kamerada bir Zeiss Biogon 60 mm ƒ/5,6 lens ve kartuş başına 200 fotoğraf alan 70 mm'lik özel bir ince tabanlı Kodak filmi vardır.

Kameralar Ay Yüzeyine Bırakıldı

Ay yüzeyinde 2,5 saatten daha çok kalınan sonraki görevlerde her astronota bir kamera verildi ve bol görüntü alındı. Astronotların birbirinden ayırt edilmesi için kol, bacak ve kasklarına kırmızı işaretler konuldu. Ay'a toplam 6 kez inilmiş ve çoğunda Hasselblad kameralar kullanılarak binlerce fotoğraf alınmıştır. Ancak kameralar çoğu zaman Dünya'ya geri getirilmedi. Modülün ağırlık limiti her şeyden önemliydi ve astronotlar bu yüzden çoğu zaman Hasselblad kameraları iniş yaptıkları noktada bırakıp içindeki filmleri aldılar. Bugün hala Ay'daki 6 iniş noktasında duran kameralar öylece Dünya'yı ve uzay boşluğunu seyrediyor.