Dev Boynuzlu Gergedan (Elasmotherium)

Dev Boynuzlu Gergedan (Elasmotherium)

Elasmotherium olarak da adlandırılan bu Dev Boynuzlu Gergedan Buzul Çağı sırasında gezegende yaşamış devasa bir hayvandı. Pleistosen çağının tüm tarih öncesi gergedanları arasında en büyüğüdür. Bu muazzam canlı 1,8 metre omuz yüksekliğine ulaşabilir ve 7 metrik tona kadar ağırlığa sahip olabilirdi. Boyut olarak bir Afrika filiyla hemen hemen aynı ölçüdeydi. Elasmotherium'un vücudu tüylü bir kürk ve kalın bir postla kaplıydı.

Elasmotherium'un geniş bozkır otlaklarında yaşadığına inanılır. Muhtemelen bitki ve ot tüketen bir otoburdu. Elasmotherium Yunanca "zırhlı canavar" anlamına gelir.

Ne zaman yaşadı?

Dev Boynuzlu Gergedan (Elasmotherium)

Avrasya ovalarında Geç Pliyosen ve Erken Pleistosen dönemlerinde Elasmotherium olarak bilinen soyu tükenmiş bir devasa gergedan türü yaşadı. Genellikle "Sibirya Tekboynuzu (Unicorn)" olarak bilinen bu cinste Elasmotherium sibiricum tanımlanmış tek türdür ve yaklaşık 35.000 yıl önce soyunun tükendiğine inanılıyor. Elasmotherium sıklıkla alnında tek bir boynuzla gösterilir, ancak bazı fosiller iki boynuzu olabileceğini gösteriyor.

Elasmotherium'un boynuzu

Dev Boynuzlu Gergedan (Elasmotherium)

Keratinden (insan saçıyla aynı protein) oluşan bu boynuzun uzunluğu 1,5 ya da 1,8 metreye ulaşmış olabilir ve muhtemelen cinsel olarak seçilmiş bir özelliktir; daha büyük boynuzları olan erkekler çiftleşme mevsiminde dişileri daha iyi çektiler. Keratin zayıf fosilleştiğinden ölçüler kesin değil. Tüm boyutuna, cüssesine ve varsayılan saldırganlığına rağmen, Elasmotherium hala nispeten nazik bir otçuldu – ve neredeyse komik derecede ağır, düz dişleri ve karakteristik kesici dişlerinin eksikliğinden de anlaşılacağı gibi, yaprak veya çalılardan ziyade ot yemeye iyi adapte olmuş bir otçuldu.

Elasmotherium'un keşfi

Alman bilim insanı Johann Friedrich Blumenbach, 1808 yılında elasmotherium'un ilk tanımını yayınladı. Tanımını Sibirya'da keşfedilen tek bir boynuz üzerine inşa etmiştir.

O zamandan beri Rusya, Kazakistan ve Ukrayna'da çok sayıda Elasmotherium fosili keşfedildi. Bu kalıntılar sayesinde bu esrarengiz türün anatomisi ve alışkanlıkları daha iyi anlaşılıyor.

2016 yılında Kazakistan, Dev Boynuzlu Gergedan'ın tüm bir iskeletinin keşfine ev sahipliği yaptı. Fosilleşmiş kemikleri o kadar iyi korunmuştu ki, araştırmacılar ölmeden hemen önce ne tükettiğini bile tespit edebildiler!

Kültürde yer bulması

Dev Boynuzlu Gergedan (Elasmotherium)

Hint ve Pers uygarlıklarına ait antik metinlerde benzer bir yaratıktan bahsedilmektedir ve bir Çin parşömeninde "geyik gövdeli, inek kuyruklu, koyun başlı, at bacaklı, inek toynaklı ve büyük boynuzlu dört ayaklı" bir canlı tarif edilir. Orta Çağ Rus edebiyatında Elasmotherium'a benzeyen Indrik adlı efsanevi boynuzlu bir canavarın hikayeleri görülür. Bu hikâyeler gezginler tarafından sözlü olarak aktarılmış ya da keşişler tarafından Orta Çağ Avrupa kültürüne tercüme edilmiş olabilir.

Dev Boynuzlu Gergedan yıllar boyunca pek çok insanın ilgisini çekti. Bu devasa canavar, 2015 yapımı "The Last Unicorn" filmi ve 2016 BBC belgeseli "Planet Earth II" gibi sinema filmi ve televizyon programında yer buldu.

Dev Boynuzlu Gergedan üzerine yapılan araştırmalar kriptozooloji alanında yaygın bir konu. Var olmayan veya bilim tarafından kanıtlanmamış yaratıkların incelenmesini içerir. Sibirya'nın uzak bölgelerinde yaşayan bazı insanlar, Elasmotherium'un bugün hala var olabileceğini düşünüyor.

Elasmotherium yaşıyor olsun ya da olmasın, bu muazzam canlı hayal gücümüzü sonsuza dek süslemeye yeterli.

Dev Boynuzlu Gergedan ne yedi?

Diğer günümüz gergedanları gibi Elasmotherium muhtemelen bitki ve ot tüketen bir otoburdu. İyi korunmuş fosil kalıntılarından ne tükettiği keşfedilen bir Dev Boynuzlu Gergedan örneği bu teoriyi destekliyor.

Bu türün yediği son besin eğrelti otları, at kuyruğu bitkisi ve sazlardır. Bilim insanlarına göre Elasmotherium, Sibirya'nın soğuk bölgelerinde hayatta kalmak için yünlü kürke sahipti. Tıpkı yünlü mamut ve yünlü gergedan gibi. Yünlü gergedan veya Coelodonta kendisinden sonra geldi ve yakın akrabasıydı.

Elasmotherium'un soyunun tükenmesi

Dev Boynuzlu Gergedan veya Elasmotherium'un ölümüne neyin yol açtığı kesin olarak bilinmiyor. Bir görüşe göre, tür iklim değişikliğinin sonucunda yok oldu. Yaklaşık 2,6 milyon yıl önce Buzul Çağı başladı ve dünya soğudukça Elasmotherium'un yaşam alanı daraldı.

Bu canlılar insanlar tarafından da avlanmış olabilir. Binlerce yıldır soyu tükenmiş olmasına rağmen, Elasmotherium hala gizemli ve ilginç bir hayvandır.

Kuzey Amerika'daki Erken İnsanları Anlamak Neden Mamut Elasmotherium'a Bağlı?

Bilim insanları, bölgede Elasmotherium fosillerinin bulunmasının ardından insanların Kuzey Amerika'ya ilk ne zaman geldiğine dair tahminlerini gözden geçirdi. Bazı tahminlere göre, insanlık Kuzey Amerika'ya ilk olarak yaklaşık 13.000 yıl önce geldi.

Ancak 30.000 yıllık bölgelerde Elasmotherium fosillerinin bulunması, insanların daha önce düşünülenden daha önce gelmiş olabileceği teorisini güçlendiriyor. Bu devasa canavarı avlamak Elasmotherium ile bir arada yaşayan ilk insanlar için çok zor olmuş olmalı. Bu ilk Amerikalıların yaşamları ve kültürlerine dair bu yeni bilgiler, Dev Boynuzlu Gergedan kalıntılarının bulunmasıyla gün yüzüne çıktı.