İlk Uzay Fotoğrafı: 1946'da Dünya ve Uzay İlk Defa Görüntülendi

1946 yılında Dünya'nın uzaydan ilk fotoğrafını çekmek için V-2 füzesini gökyüzüne fırlatıldı.

Uzayın ilk fotoğrafı: 1946'da Dünya ve uzay ilk kez görüntülendi

20. yüzyıla dek insanlar uzayı hiç görüntülememiş, uzaydan Dünya'yı da hiç görmemişti. Ancak 76 yıl önce binlerce yıllık gizem birden son buldu. Yaklaşık 10 yıl sonra yörüngeye uydu fırlatan ilk ülke Sovyetler Birliği olsa da uzaydan yörünge altı yükseklikte çekilmiş ilk fotoğrafı kaydedenler 1946'da Amerikalı bilim insanı ve araştırmacılar oldu.

İlk Uzay Fotoğrafı

Dünya'nın uzaydan ilk fotoğrafı, 24 Ekim 1946.
Dünya'nın uzaydan ilk fotoğrafı, 24 Ekim 1946.

24 Ekim 1946'da New Mexico, White Sands Füze Sahası'ndaki askerler ve bilim insanları Dünya'nın uzaydan ilk fotoğrafını çekmek için V-2 füzesini gökyüzüne fırlattılar. Füze 35 milimetrelik bir sinema kamerası ile yüklendi. Uzayın bu ilk fotoğrafı 105 km yükseklikte, uzayın kabul edilen başlangıç noktasının hemen üzerinde çekildi.

Her 1,5 saniyede 1 kare yakalayan kameranın bağlı olduğu 14 metrelik roket yukarı doğru tırmandı ve dakikalar sonra saniyede 150 metre hızla Dünya'ya geri düştü. Film çelik kaset içerisine yerleştirilmişti ve roket yeryüzüne çarparak indiğinde kamera paramparça olurken film bu sayede sapasağlam kurtarıldı. V-2'nin 550 km/s hızla çakıldığı çöle giden kurtarma ekibi kaseti iyi durumda bulduklarında kendilerinden geçip çocuklar gibi hoplayıp zıpladılar. Daha sonra fırlatma sahasına döndüklerinde ve uzayın ilk fotoğraflarını ekrana yansıttıklarında resmen çılgına döndüler.

105 km yükseklikten çekilmiş V-2 görüntülerinin birleştirilmiş panoraması. Dünya ve uzayın ilk fotoğrafı.
105 km yükseklikten çekilmiş V-2 görüntülerinin birleştirilmiş panoraması.

1946'daki bu ilk uzay fotoğrafına dek en büyük başarı Dünya'nın eğriliğinin ilk kez gözlendiği 1935'tendi. Explorer II balonu 1935 yılında 22 kilometre yüksekliğe ulaşarak küresel ufku fotoğrafladı. 11 yıl sonra V-2 füzesi bu irtifanın beş katına çıkarak uzayın siyah enginliği dahil Dünya'nın ilk fotoğrafını çekti. Ekip görüntüleri, kaydedilen film karelerini birbirine tutturarak oluşturdu.

II. Dünya Savaşı'nın ardından ABD ordusu düzinelerce V-2 Alman Nazi füzesine el koydu ve Amerikan füze savunmasını geliştirmek için onlarla deneyler yaptı. Bu süre zarfında araştırmacılar bazı füzeleri atmosferik çalışmalar için bilimsel aletlerle donattı. 1946 ve 1950 yılları arasında bazıları 160 km yükseklikten çekilen yaklaşık 1.000 fotoğraf uzaydan kaydedildi.

Dünya ve uzayın ilk fotoğrafı.
Mart 1947.

Bilim insanları uzaydan Dünya'yı fotoğraflamada giderek daha iyi hale geldiler. Sadece 6 ay sonra Mart 1947'de bu fotoğraf kaydedildi. Sol üstteki karanlık alan Kaliforniya Körfezi'dir.

Uzaydan çekilmiş ilk fotoğrafı kaydeden kameranın tasarımcısı Clyde Holliday bu görüntülerin birçoğunu Dünya'ya döndükten sonra analiz eden kişiydi. Fotoğraflardan jeoloji ve meteoroloji hakkında öğrenilecek çok şey olduğu gibi, görüntünün kendisi hakkında da öğrenilecek çok şey vardı.

1950 tarihli bir National Geographic makalesinde Holliday, uzaydan çekilen ilk görüntülerden bahsederken "başka bir gezegenden bir uzay gemisiyle gelen ziyaretçilerin Dünya'mızı görme şekli" dedi.

1946 uçuşu.

İlk Uzay Fotoğrafından Sonra Olanlar

Fotoğrafçılık uzay araştırmaları ile eş zamanlı gelişti. Günümüzün astronotları Uluslararası Uzay İstasyonu'nda sadece bilimsel deneylerin nasıl yapılacağını öğrenmekle kalmıyor, aynı zamanda fotoğrafçılık konusunda eğitim alıyorlar. Çünkü uzay fotoğrafları sadece diğer gezegenler hakkında değil, kendi gezegenimiz hakkında da çok şey öğretir. UUİ'deki astronotlar uzaydan Dünya'daki fırtınaları, buzulları ve diğer birçok jeolojik, meteorolojik ve coğrafi özellikleri fotoğraflar.

Apollo 8 ile kaydedilen Dünya'nın ilk uzak görüntüsü.
Apollo 8 ile kaydedilen Dünya'nın ilk uzak görüntüsü.

On yıllar sonra Apollo 8 astronotları, arkada uzayın siyah derinlikleri ile birlikte Dünya'yı çok daha uzaklardan gösteren bir başka ünlü fotoğrafa imza attı. Uzayın ilk fotoğrafı ile kıyaslandığında insanlığın ne kadar kısa sürede ne kadar yol kat ettiğini gösterdi.

Bugün James Webb Teleskobu gibi uzay teleskopları evrenin başlangıcına kadar uzanan fotoğraflar çekiyor.